Piet Van Meerbeek

Piet organiseert, analyseert en leeft participatie, professioneel én in zijn vrije tijd. En liefst van al als het over duurzaamheid gaat. Burgerinitiatieven, deeleconomie en commons ondersteunen, is zijn lang leven. En iedereen een stem geven, zijn dada. Lange tijd in BXL, nu ook verkrijgbaar in Oost-Brabant!


[EXPERTISE]

Na een avontuur in Brasil, waar hij burgercoöperaties en verenigingen mee opzette, smeet Piet zich op beleidsparticipatie. Met bijzondere aandacht voor mensen die moeilijk het woord krijgen. Hij heeft participatieve processen opgezet rond stadsvernieuwing, mobiliteit, milieudossiers als luchtkwaliteit, afval of vergroening.


Geleidelijk aan ging Piet zich meer bezig houden met burgerinitiatieven van onderuit. Hij raakte gebeten door het concept van de 'commons'. En door de methode van Asset-Based Community Development, gemeenschapsontwikkeling op basis van troeven van de buurt.


Enkele processen waar Piet zijn steen aan bijgedragen heeft: de heraanleg en vergroening van de Anspachlaan in Brussel, de fietsspiraal in Leuven, het participatieve actie-onderzoek CitizenDev.be, het mobiliteitsplan van Kessel-Lo, de citizen science van CurieuzenAir ... Hij schreef ook verschillende publicaties over mensen die van onderuit de samenleving maken, wat hen drijft en hoe je hen kan versterken.


[KARAKTER]

Balanceren op het snijvlak - dat ligt Piet wel. Tussen theorie en actie, tussen bedenken, schrijven en doen. Tussen activisme en verbinding. Als het even kan met creativiteit in woord en beeld. En met geloof dat een andere wereld mogelijk is.


[WAAROM BIJ AVANSA]

Bij Avansa vindt Piet veel van dat soort snijvlakken: theorie in aanraking met actie, ecologie in botsing met sociale uitsluiting of identiteit, het spanningsveld tussen neutraliteit en activisme. Avansa staat met haar laarzen pal in dat front waar mensen opkomen voor hun rechten en anderen zich verzetten tegen het verlies van hun levensstijl of privileges. Op dat soort slappe koorden zet Piet graag zijn dansvoeten. "Zonder verbinding en dialoog tuimel je knal naar beneden. Maar zonder kritische blik voor onrecht bereik je de overkant niet".


[LIJFSPREUK]

En als we alles nu eens helemaal anders doen?

Activiteiten

Lees ook