Multipoly

LETSen? Heu, wat is dat?

LETS is een lokaal netwerk van mensen waar je hulp aan kan vragen, voor klusjes, tuinwerken, expertise, kinderoppas, bijles ... Dirk, Sofie en Rombout van Vrouw Holle vertellen over hun passie voor LETSen.

Formaat activiteiten website 41

Vrouw Holle

Op 20 maart 2022 vond het eerste Burgercafé plaats in Aarschot. Tijdens die zondagse bijeenkomst maakten we kennis Vrouw Holle, de LETS-groep van de regio Aarschot-Begijnendijk. Binnen die toffe groep gelijkgezinden kan je echt alles aan elkaar vragen. Je geeft en je krijgt er veel voor terug.

>> bezoek de website van Vrouw Holle

>> bezoek de website van LETS Vlaanderen

Geen vraag is te gek, bij LETS kan het allemaal.

LETS-ers over hun passie

Stagiaire Freya Op de Beeck ging voor de gelegenheid op bezoek bij Dirk, Sofie en Rombout, drie ervaren LETSERS van Vrouw Holle. Zij zijn al meer dan 10 jaar actief in het Local Exchange and Trading System (LETS) van de regio. Dat staat voor 30 à 50 keer per jaar in actie schieten en diensten uitwisselen met mensen uit de buurt.

Headers nieuwsbrief en projecten vanaf 231221 29

Hoe kwam je bij Vrouw Holle terecht?

Dirk - Ik ben een van de oprichters en zette samen met een zeer toffe groep, die zelfs als familie aanvoelde, het initiatief op. Voor mij is de grootste motivatie het sociale. Ik vind het zeer belangrijk dat er veel plezier is tijdens het LETSen en dat brengen we in praktijk bij onze tweejaarlijkse vergadering, kletscafés en verschillende activiteiten.

Het ecologische aspect is iets dat er automatisch bijkomt en waaraan ik ook best veel waarde hecht. Er zijn personen die als motivatie het financiële hebben en dit is natuurlijk ook helemaal oké. Bij de LETS-groep ben je altijd welkom.

Sofie - Mijn grootste motivatie om me aan te sluiten was eigenlijk een lokaal netwerk op te bouwen. Ik was net verhuisd en kende nog niet veel buren en personen in Aarschot. Dankzij de LETS-groep heb ik nu een hechte kennissengroep. Dankzij de fijne groep nam ik mijn levensstijl onder de loep en beseft ik dat je soms dingen op een heel andere manier kan aanpakken. Het sociale aspect is dus echt wel de grootste motivatie geweest. Het ecologische komt erbij.

Rombout - Net zoals Sofie kende ik mijn buren niet goed en wou ik graag een sterker lokaal netwerk. Het was voor mij een belegging op lange termijn waar je enorm veel uithaalt. Ze noemen mij de Bricoletser en ik maak verschillende apparaten met gerecupereerde materialen. Het sociale aspect blijft voor mij het belangrijkste, maar het ecologische is ook iets waar ik waarde aan hecht. Ik probeer zoveel mogelijk gerecupereerde materialen te gebruiken wanneer ik aan kapotte apparaten werk.

Formaat activiteiten website 38

Wat was je fijnste LETS-ervaring?

Dirk - Ik vind het enorm fijn om te zien dat transacties tot een goed einde komen en dat mensen van de groep elkaar hebben geholpen.

Sofie - Mijn fijnste ervaring is de organisatie van de speelweken in de zomer. Dat is eigenlijk een kinderopvang waarbij kinderen vrij activiteiten kunnen kiezen. Je werkt samen met andere LETSers om activiteiten op te zetten, maar als een kind liever de hele dag strips leest is dat helemaal oké. De speelweken zijn echt zomerse solidariteit en mijn kinderen vonden het altijd super plezant.

Rombout - Ik haal er vooral een goede vriendengroep uit. Eentje die er voor mij is, mocht ik een vraag hebben. Ik heb echt geïnvesteerd in een brede kennissenkring. Ik heb het altijd enorm naar mijn zin als ik aan het LETSen ben.

Formaat activiteiten website 40

Waar haal jij energie uit?

Dirk - Het zien van de mensen en de transacties geeft mij energie. Het is superfijn om te weten dat de vraag van mensen beantwoord wordt. Iedereen in de LETS-groep is bereid om mee na te denken en samen naar oplossingen te zoeken.

Sofie - Bij mij komt de energie uit het samenkomen, werken en eten. Ik vind het mega fijn om te weten dat iedereen geaccepteerd wordt en dat een beetje raar zijn helemaal oké is in de LETS-groep. Dat biedt juist zoveel meer mogelijkheden en je staat er nooit alleen voor.

Rombout - Anderen helpen geeft mij energie. Net zoals de wetenschap dat als ik een vraag heb, ik altijd geholpen zal worden.

Formaat activiteiten website 39
51869487421 c67858721b h

Burgercafé Aarschot

Wil jij jouw buurt of regio socialer, milieuvriendelijker, beter maken? Maak kennis met andere mensen die zicht inzetten in de streek rond Aarschot.

Op 20/03 vond de eerste van een reeks bijeenkomsten plaats waarbij je gelijkgestemden kan ontmoeten en samen bouwen aan een netwerk voor verandering. In een gezellige, informele setting, met een goed glas.

Datum bericht ma 4 april '22