Multipoly

Stek future: cohousing in Leuven

Een groep inspirerende Leuvenaars droomde al langer van cohousing. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan in een woningmarkt met enorme administratieve en financiële uitdagingen. Tot wooncoop hun pad kruiste. En via die wooncoöperatie kan ook jij hen nu steunen!

Wooncoop?

Wooncoop is een burgercoöperatie van al meer dan 1500 mensen die de Vlaamse steden eerlijker en duurzamer maken. Samen ontwikkelen en beheren ze kwalitatieve woonprojecten.

  • bewoners-coöperanten: zij wonen in de projecten en huren bij zichzelf
  • impact-investeerders: zij gaan voor een positieve impact op mens en maatschappij

Bij een wooncoöperatie zoals wooncoop combineer je de voordelen van huren en kopen. Je investeert in wooncoop en wordt mede-eigenaar van de coöperatieve vennootschap. De coöperatie bezit en beheert dan het woonproject. Zo wordt je ontzorgd van het traditionele huiseigenaarschap.

Je wordt ontzorgd van de verantwoordelijkheden van het traditionele huiseigenaarschap.
Karel Lootens, mede-oprichter en bestuurder van pionier wooncoop (Vlaamse coöperatie sinds 2017)

Een beproefd concept ... maar nog niet overal bekend

Coöperatief wonen is een concept dat al vele jaren meegaat en een belangrijk deel van de woningmarkt inneemt in landen zoals Zweden (22%), Noorwegen (15%) en Duitsland (10%). In België is het echter wat in de vergetelheid geraakt …

Tot nu! Wooncoop beheert en ontwikkelt 28 coöperatieve woonprojecten waarvan er al 15 bewoond zijn. Ook in Leuven is de interesse enorm. De cohousing 'Stek Future' van de groep uit ons verhaal wordt het eerste coöperatief woonproject in de stad. Het traject zit nu in de laatst rechte lijn. De bouw gaat binnenkort van start. Vanaf 2025 is de droom-cohousing klaar voor bewoning.

Infographics cooperaties

Stek future: duurzaam en goed gelegen

Het pand van Stek Future ligt in de Gemeentestraat, op loopafstand van het stadscentrum, het station, het Provinciaal domein en twee lagere scholen. Ook de aansluiting op de fietsostrade is vlakbij en de wijk kent een dynamische buurtwerking.

Het woonproject is duurzaam dankzij de aanleg van een BEO-veld. BEO oftewel Boorgat Energie Opslag, zorgt voor warmte in de winter en koelte in de zomer. Daarnaast wordt er volop aan regenwaterrecuperatie gedaan en wordt elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. Voor de realisatie van het project werkt wooncoop samen met ectv Architecten.

De inspirerende bewonersgroep wil een betere wereld en begint bij zichzelf. Door slim ruimtes en materiaal te delen willen ze meer leven creëren. En ook duurzaamheid dragen ze hoog in het vaandel.

Citaat wooncoop leuven
Stek Future plan

Maak collectief en duurzaam wonen mee mogelijk in Leuven

Het startkapitaal voor Stek Future werd in 2020 bijeengebracht door 52 coöperanten. Hiermee werd het pand aangekocht en het ontwerptraject gestart. Ondertussen is de omgevingsvergunning binnen. Dat wil zeggen dat nu het uitvoeringsdossier wordt opgemaakt om de juiste aannemers te vinden. De start van de bouw staat gepland voor najaar 2023, de verhuis voor begin 2025.

Voor de realisatie worden nu extra investeerders gezocht. Dat kan door een lening te verstrekken met een rendement van 4 of 5%, of door mede-aandeelhouder te worden van wooncoop. Zo maak je met je spaargeld collectief en duurzaam wonen - aan een eerlijke prijs - mee mogelijk in regio Leuven. Mét financieel rendement voor jou.

Een netwerk van coöperaties in Oost-Brabant

Collega Piet bouwt graag samen met jou aan een netwerk om good practices te delen, mekaar te versterken of samen projecten op te zetten. Interesse? Neem gerust contact op.

Piet Van Meerbeek

Educatief medewerker Meer info
Datum bericht ma 3 juli '23