Multipoly

Consumeren als konijnen of een economie van het genoeg?

Soumaya Majdoub, auteur van het spraakmakende boek ‘Consumeren als konijnen, de mythe van de overbevolking’, komt naar ons panelgesprek over economische nulgroei op 21/4. We verloten een exemplaar onder de deelnemers. Hier alvast enkele knallende citaten uit het boek.

Consumeren Als Konijnen cover

"Sinds men eind jaren 1940 is begonnen met op wereldvlak data te verzamelen over voedselproductie, is die steeds met 1 procent meer gestegen dan de bevolking. (...) Met gemak kunnen we acht tot tien keer de huidige wereldbevolking voeden."

Soumaya doorprikt de mythe van de overbevolking.


"Als we elke persoon (...) een stadshuis op een stuk grond van 100 vierkante meter willen bieden, dan is de Amerikaanse staat Texas groot genoeg."

Soumaya doorprikt de mythe van de overbevolking deel 2.


Waar ligt het probleem dan wel? Overconsumptie en overproductie! Met steun van de overheid.

"Data tonen aan dat tussen 2015 en 2018 wereldwijd vlees- en zuivelbedrijven meer dan 478 miljard dollar steun ontvingen."


"De lancering van het Space X Starship zal evenveel koolstofdioxide uitstoten als een drie jaar durende vlucht met een vliegtuig. Maar koken doen we beter niet op een houtkachel."

Wetenschappers die de traditionele houtstoofjes in het zuiden aanwijzen als schuldige van de klimaatverstoring, krijgen van Soumaya een trap onder de ...


Soumaya hekelt het frequente misbruik van de thema's klimaat en migratie en spaart daarbij de milieubeweging niet.

"De geschiedenis van de milieubeweging, en vooral van die initiatieven die ijveren voor bevolkingsbeperking, is doorspekt van racisme, seksisme, ‘klassisme’..."


Wat staat ons dan te doen? Nadenken over onze eigen kolonialiteit en samen ijveren voor sociale en genderrechtvaardigheid.

"Zonder die eerste stap is het streven naar ecologische rechtvaardigheid niet meer dan het reproduceren van (neo-)koloniale posities."

Datum bericht di 12 april '22