In Verviers weten ze tegenwoordig dat er overstromingen zijn die zelfs huizen kunnen wegspoelen. Maar als belegging staat vastgoed nog stevig overeind. De laatste decennia stegen de prijzen van woningen zelfs een stuk sneller dan de lonen. Zeker in Oost-Brabant slaagt de markt er niet meer in om het recht op huisvesting voor iedereen te garanderen. Een huizenhoog probleem enfin.
Op de 3de participatieavond van de CLT denken we na over de toekomstige bewoners. Voor het gemak noemen we hen nu 'de familie Van Grondlos'. Wie zijn zij? Met wie wonen zij samen? Wat delen zij met andere bewoners?
We heten je graag welkom in Leuven om mee na te denken over die vraag.
De Dijlestad gaat voor Community Land Trust
Die nieuwe Leuvense 'trust' of stichting heeft een even verrassend als simpel recept om prijsstijgingen op de huisvestingsmarkt tegen te gaan: wat als gronden geen koopwaar meer waren?
Stel dat je enkel het pand kon kopen en verkopen dat op die grond gebouwd is, maar dat de grond zelf in bezit komt van de gemeenschap van bewoners en bestuurders, de CLT, dankzij subsidies of giften. Als een echt ‘gemeengoed’. Omdat de woning nooit verkocht kan worden zonder de toestemming van de eigenaar, heeft de CLT de mogelijkheid de verkoopprijs te beperken, zodat de woning ook betaalbaar blijft voor de volgende koper, zonder extra subsidie. De subsidie die de CLT gebruikt heeft om de woning voor de eerste koper betaalbaar te maken, wordt op die manier eigenlijk ‘opgeslagen’ in de grond, samen met een deel van de meerwaarde. En de kopers, die kunnen een woning kopen voor een iets lagere prijs; ze hoeven immers de grond niet te betalen. Op die manier combineert een CLT de voordelen van eigenaarschap met die van sociale huisvesting.
Avansa bouwt mee
Het recept is niet nieuw. Er bestaan al heel wat CLT’s in de wereld.
De Brusselse CLT was de eerste op het Europese vasteland. Ze telt telt al 5 afgewerkte woonprojecten en 5 blokken in aanbouw. Dat is goed voor heel wat woningen!
Ook stad Leuven gelooft in Community Land Trust. De komende maanden worden de eerste stappen gezet naar een CLT voor de Dijlestad. Ontdek hier de gloednieuwe website
Eerste stappen op de volksvergaderingen
Avansa was erbij in december om de eerste (digitale) volksvergadering in goede banen te leiden. We zagen best veel enthousiasme voor collectief wonen in gemeenschap, en nog liefst een diverse gemeenschap ook. Natuurlijk waren er ook veel vragen: behoor ik wel tot de doelgroep? Hoeveel gaan die woningen kosten? Welke garanties zijn er dat het project er echt komt en dat ik woonzekerheid krijg op lange termijn? En tenslotte: wie neemt de beslissingen?
Een en ander is al duidelijk. De stad wil de eerste woningen bijvoorbeeld voorbehouden voor de groep die in de kloof valt tussen de vrije markt en de sociale huisvesting. En de beslissingsorganen van de CLT zullen voor een derde bestaan uit vertegenwoordigers van het bestuur, voor een derde uit vertegenwoordigers van het middenveld en voor een derde uit bewoners.
Heel wat antwoorden worden de komende zes maanden samen geschreven. Doe jij mee?