Commons

Burgerpower: van Diest tot Zagreb

Collega Piet is gebeten door burgerinitiatieven, deeleconomie en commons. Zulke projecten ondersteunen, is zijn lang leven. Zijn grootste dada? Duurzaamheid, balancerend tussen activisme en verbinding. Wandel je even mee met deze baanbreker?

Op stap met commoner Piet blog

Hot and happening in Diest

Hoe ondersteun je als organisatie burgerinitiatieven? Partnerschap is een waardevolle strategie. Samen met Socius, Commons Lab en een gemotiveerde groep deelnemers uit het werkveld trok Piet midden maart '23 naar Diest. Voor live inspiratie en onderlinge uitwisseling van expertise.

Kwartiermakerij
Ria van de Kwartiermakerij toont de ongelooflijke tent-hangar-balzaal van de Gitannekesfoor. Gemaakt van containers, zeildoek en stellingen. Volledig demonteerbaar en ideaal voor feest en experiment. Heeft kennelijk al op Pukkelpop gestaan. Meer info op de Gitannekes-facebookpagina.

Openleerwerkplaats
Vlak ernaast staat de container van de Openleerwerkplaats. Hier kan je komen lassen. En je kan er op enkele weken ook de stiel leren. Alain, een van de initiatiefnemers, is gepokt en gemazeld in het middenveld maar staat nu op zijn strepen: "We zijn volledig onafhankelijk. Hier komen heel diverse mensen over de vloer – van personen die een project in metaal willen uitwerken maar niet over machines beschikken, over jongeren met beperking tot gasten in kansarmoede. Een mix van leeftijden, van 16 tot 77."

Citadel met perspectief
Het gebouw dat volgt, is niet demonteerbaar en niet tijdelijk. De citadel van Diest! Veel steviger dan dit, vind je ze niet. Dit grote militaire bouwwerk, vlak bij het centrum, staat al veel jaren leeg. Maar misschien komt daar binnenkort verandering in. Stad Diest wil de ruimte in concessie geven. Een consortium 'van onderuit' hoopt die binnen te halen en het bouwwerk open te stellen voor de Diestenaars.

Buurzaam Diest
Burgerinitiatieven floreren in een goede voedingsbodem. En een bereidwillige lokale overheid vormt de zwam-draden die zo'n bodem gezond maken. De dienst Diversiteit van Diest heeft dat begrepen en probeert met het project Buurzaam Diest zo'n geschikt kader te creëren voor solidariteit, zorg en buurtinitiatief. Mét steun en expertise van Avansa! Hoe we dat doen? Ontdek hier onze tien bouwstenen voor gemeenschapsontwikkeling van onderuit.

  • Op stap met commoner Piet blog 5
  • Op stap met commoner Piet blog 7
  • 40091598 1895354377438714 4129147198636032000 n
  • Op stap met commoner Piet 2
  • Op stap met commoner Piet blog 6
  • Op stap met commoner Piet blog 4

Over het muurtje: leerreis naar Zagreb

Geschiedenis of cultuur, een fietsatelier of een voetbalclub... in Kroatië is alles politiek. En overal schuilt een activistische kant. Alle bewegingen lijken elkaar ook te kennen en samen te werken. Op bezoek bij burgerinitiatieven en professionele activisten in Zagreb, met Socius en een dozijn andere sociaal-cultureel werkers, is dat het eerste dat opvalt. En wat nog opvalt: de gekste plekken worden gebruikt als ontmoetingscentra.

👀 Hieronder enkele halteplaatsen ...

  • Documenta, een kennis- en onderzoekscentrum over oorlogsmisdaden en -slachtoffers
  • BicPop, een atelier voor fietsreparaties, onder de vleugels van milieubeweging 'Groene actie'
  • Zagreb041, een voetbalclub een plek met focus op spelplezier voor de jeugd en een trefpunt voor de ouders

en een greep uit het reisverslag, in beeld gebracht door Piet:

Vooruitblik: samen met Avansa naar Utrecht?

In het najaar organiseert Avansa een projectbezoek aan Utrecht, voor ambtenaren en verkozenen, sociaal-cultureel werkers en buurtwerkers enz. Het stadsbestuur van Utrecht experimenteert al jaren met beleid dat burgerinitiatieven ondersteunt en stimuleert. We gaan zeker praten met mensen van het bestuur maar ook met trekkers van diverse burgercollectieven. Hou onze nieuwsbrief in de gaten!

Check this: een Utrechts voorsmaakje

Merci aan Piet Van Meerbeek, Atelier in beeld, Gitannekesfoor vzw voor de foto's in het blogartikel!

Burgers met plannen basisbeeld

Samen naar beter?

Avansa ondersteunt zowel burgers met plannen als gemeenten en organisaties die het talent van hun burgers willen benutten.
Klik hieronder door voor meer info!

Een vraag voor Piet?

Piet Van Meerbeek

Educatief medewerker Meer info
Datum bericht di 9 mei '23