De Houtmeerschen

© Houtmeerschen

Voedselbospioniers op stap

Start zo 26 mei '24
10:00 - 12:30

1 sessie

Prijs

Prijs: € 10
Alle tarieven

Waar De Houtmeerschen
St Maartensveldstraat 8
8850 Ardooie

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Rondleiding op voormalige industriële varkenskwekerij die transformeerde naar een voedende en vitale biotoop in het West-Vlaamse Ardooie.

De Houtmeerschen is genaamd naar de omliggende meersen grenzend of wetlands aan de Roobeek in het West-Vlaamse Ardooie. In 2018 besloten Celine en Hans om hun varkenssite te ontharden en de stallen te transformeren naar een voedende en vitale biotoop voor mens, dier en ecosytemen.


Bodem en open ruimte vervullen immers veel functies die het ecologisch evenwicht in stand houden. Ontharden gaf hen meer ruimte voor natuur en voedselproductie, minder wateroverlast, betere hittebestendigheid, grotere biodiversiteit, gezondere lucht en beter bodemleven.

De waanzinnig knappe transformatie van oude stalinfrastructuur naar een levendig project ademt eigenzinnigheid, veelzijdigheid en begeestering. De plek is continu in beweging en floreert op het ritme van de seizoenen en de natuur. Ontworpen en beheerd volgens permacultuur- en voedselbosprincipes evolueert de omgeving richting herstel. Herstel in onszelf, onze omgeving en samenleving.


Celine leidt je rond en vertelt hoe ze hun voormalige industriële varkenssite transformeerden naar een voedende biotoop. We wandelen door het voedselbos, langs productieve voedselbosranden en in de voedselweides. Je maakt kennis met de essentie, dimensies, ontwerpen, gelaagdheden, functionaliteiten en zones van een vitaal terrein. Elk met hun eigen specifieke begeestering.


We sluiten deze educatieve rondleiding af met een drankje van eigen terroir.

Praktisch

Wanneer je het terrein opkomt zie je na 150m asfalt parking op de rechterkant. Er kunnen ongeveer 8 auto's parkeren.

We moedigen aan om te carpoolen. Via deze link kan je jouw wagen aanmelden of op zoek gaan naar een vrije plek in een andere wagen: https://www.groupcarpool.com/t/5d9pf0

Sessies

 • zo 26 mei '24
  10:00 - 12:30
  De Houtmeerschen - Voedselbos

Locatie(s)

 • De Houtmeerschen St Maartensveldstraat 8
  8850 Ardooie Toon op kaart

Prijs

 • Prijs
  € 10
 • Reductieprijs
  € 7
  Heb je een werkloosheidsuitkering, een uitkering van arbeidsongeschiktheid of het OMNIO-statuut? Dan betaal je de reductieprijs. Duid bij inschrijving het reductietarief aan. Wij nemen dan contact met je op om dit te verifiëren! Is de reductieprijs nog te hoog voor jou? Neem dan zeker contact op met ons! We bepalen dan samen een redelijke prijs. De reductieprijs geeft je een vermindering van 25% op het standaardtarief van een cursus.

Begeleiding

Celine Veys

CELINE VEYS is opgegroeid in de bosranden van de Vlaamse Ardennen, langs talloze opborrelende…
Meer over Celine Veys

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws. We sturen onze nieuwsbrief maandelijks. We gaan je dus niet spammen, beloofd. 😉