Oktober 2021 - december 2023

Fruitige voedselbossen

Biodivers en klimaatvriendelijk voedsel produceren? Voedselbossen zijn een hot, slim en future proof landbouwalternatief. Klaar om op vier nieuwe locaties in het Hageland fruitige bossen uit de grond te stampen?

Headers projecten en nieuwsbrief vanaf 300821 40
Partnerlogos fruitige voedselbossen

Hageland pioniert!

Met de steun van LEADER Hageland+ geven Avansa Oost-Brabant, Velt, Natuurpunt CVN, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab de komende twee jaar de voedselbosbeweging een duwtje in de rug.

Hoofddoel is om op vier plekken in het Hageland een nieuw lokaal gedragen voedselbos tot stand te brengen. En daarnaast wordt getimmerd aan een lerend netwerk om fruitige kennis op te doen en te delen. Check deze pagina geregeld voor activiteiten en verhalen.

Fruitige voedselbossen overzicht
Campagnebeeld podcast Fruitige Verhalen

Podcast Fruitige verhalen

Waar zijn alle hoogstamboomgaarden met oude rassen naartoe en hoe halen we ze terug? Is duurzame fruitteelt mogelijk? Landbouw en natuur, gaat dat samen? En zit er vandaag opnieuw toekomst in samen landbouwgrond beheren? In vier afleveringen trekt journalist Liesbeth Gijsel het Hageland in op zoek naar antwoorden over duurzame fruitteelt.

Let's start!

In 2023 zullen we trajecten opstarten in Schaffen (Diest) en Rummen (Geetbets). De terreinen zijn er al. Nu nog een bonte groep mensen! Wil je graag mee je handen uit de mouwen steken?

Ik wil graag op de hoogte blijven van dit project

We gingen in 2022 van start met trajecten in Scherpenheuvel-Zichem en Vissenaken en konden in de winter van 2022-2023 op beide plaatsen met succes een grote aanplant doen.

Headers projecten en nieuwsbrief vanaf 300821 1
Plantdag Voedselbos Zwaluweveld

Zwaluweveld | Scherpenheuvel-Zichem

fruitig voedselbos # 1

Het Zwaluweveld is een terrein van 3,5 ha gelegen op een mooie heuvelrug te Scherpenheuvel-Zichem. Ze dromen van een plek waar ontmoeting en verbinding centraal staan, met elkaar, met de natuur, met jezelf. Het voedselbos wordt aangelegd in verschillende fasen, verspreid over meerdere jaren. In dit project ontwerpen en planten we het 'productiebos'. Zin om mee van de oogst te genieten? Of wil je graag een boom adopteren? Neem contact op met Zwaluweveld

DSC 4240 2

Sint-Pietershof | Vissenaken

fruitig voedselbos # 2

Rogier en Carolina kochten een jaar geleden hun huis met 1ha weide in Vissenaken. Hun droom is om dit grasland om te vormen tot een eetbare plek waar het wemelt van biodiversiteit. Daarom lieten ze recent een poel graven en planten ze hagen aan als windbreker en vogellokker. Het terrein zelf willen ze graag samen met anderen ontwerpen en beheren, de oogst samen proeven en verwerken. Iets voor jou?

317617695 131278879750905 3240155892816353754 n

Biesembos | Geetbets

fruitig voedselbos # 3

Ooit was de plek een kwekerij van tomaten en salade met aan het eind van elke rij een slingerende druivelaar. Buiten werd de rest van het land gebruikt om aardbeien een aalbessen te kweken. Annick is vastbesloten om het land van haar ouders nieuw leven in te blazen. Samen met anderen wil ze er een biodiverse, warme en vruchtbare plek creëren waar mensen kunnen vertragen en aarden. Doe je mee?

Oude ruiterpiste schaffen

Oosterlindeveld | Schaffen

fruitig voedselbos # 4

Stad Diest werkt volop aan de inrichting en ontwikkeling van de recreatiezone in Oosterlindeveld, dicht bij de dorpskern van Schaffen. De plaats dient een plekje te creëren waar iedereen het naar zijn zin heeft. Sportievelingen, dierenvrienden, jeugd, ...zowel om te komen ravotten of uit te rusten in de avondzon.

Een voedselbos is dan ook een grote meerwaarde voor de ontwikkeling en kadert ideaal binnen de sociale, recreatieve functie van het terrein. Zin om die plek van bij het begin mee vorm te geven? Kom dan zeker naar de startavond!

Historisch gezien is het Hageland een voedselbosachtig gebied. De naam verraadt het al: je vindt er hagen, bosjes, boom- en wijngaarden.
  • Icoontjes en logos 15
  • Icoontjes en logos 12
  • Icoontjes en logos 8

.

Pers2

Met steun van LEADER Hageland+

LEADER staat voor ‘Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale’. Vrij vertaald betekent dat 'Locale actoren verbinden voor een leefbaar platteland'.

LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbinnen lokale actoren (gemeenten, OCMW’s, vzw's, overkoepelende organisaties …) subsidies kunnen aanvragen voor projecten ter ondersteuning van de noden van de eigen plattelandsregio.

LEADER werking Hageland+ is een vzw die middelen beheert en verdeelt van de provincie Vlaams-Brabant, het Vlaamse Gewest en de Europese Unie. Met die middelen ondersteunen ze plattelandsinitiatieven in het Hageland, die zo tot 60% cofinanciering kunnen ontvangen.

Vragen? Op de hoogte blijven?

Neem contact op!

Katrien Zuallaert

Educatief medewerker Meer info

In samenwerking met