Oktober 2021 - december 2023

Fruitige voedselbossen

Biodivers en klimaatvriendelijk voedsel produceren? Voedselbossen zijn een hot, slim en future proof landbouwalternatief. Klaar om op vier nieuwe locaties in het Hageland fruitige bossen uit de grond te stampen?

Headers projecten en nieuwsbrief vanaf 300821 40
Band alle logos zonder achtergrond DRUKRESOLUTIE

Hageland pioniert!

Met de steun van LEADER Hageland+ geven Avansa Oost-Brabant, Velt, Natuurpunt CVN, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab de komende twee jaar de voedselbosbeweging een duwtje in de rug.

Hoofddoel is om op vier plekken in het Hageland een nieuw lokaal gedragen voedselbos tot stand te brengen. En daarnaast wordt getimmerd aan een lerend netwerk om fruitige kennis op te doen en te delen. Check deze pagina geregeld voor activiteiten en verhalen.

Fruitige voedselbossen overzicht

Let's start!

We gaan van start in 2022 met trajecten in Scherpenheuvel-Zichem en Vissenaken. De terreinen zijn er al. Nu nog een bonte groep mensen! Wil je graag mee je handen uit de mouwen steken?

Ik wil graag op de hoogte blijven van dit project

In 2023 zullen we hoogstwaarschijnlijk een traject opstarten in Schaffen (Diest) en...op een nog te bepalen locatie!


Headers projecten en nieuwsbrief vanaf 300821 1
Zwaluweveld canva

Zwaluweveld | Scherpenheuvel-Zichem

fruitig voedselbos # 1

Het Zwaluweveld is een terrein van 3,5 ha gelegen op een mooie heuvelrug te Scherpenheuvel-Zichem. Ze dromen van een plek waar ontmoeting en verbinding centraal staan, met elkaar, met de natuur, met jezelf. Het voedselbos wordt aangelegd in verschillende fasen, verspreid over meerdere jaren. In dit project ontwerpen en planten we het 'productiebos'. Zin om mee van de oogst te genieten?

Vissenaken canva

Vissenaken

fruitig voedselbos # 2

Rogier en Carolina kochten een jaar geleden hun huis met 1ha weide in Vissenaken. Hun droom is om dit grasland om te vormen tot een eetbare plek waar het wemelt van biodiversiteit. Daarom lieten ze recent een poel graven en planten ze hagen aan als windbreker en vogellokker. Het terrein zelf willen ze graag samen met anderen ontwerpen en beheren, de oogst samen proeven en verwerken. Iets voor jou?

Historisch gezien is het Hageland een voedselbosachtig gebied. De naam verraadt het al: je vindt er hagen, bosjes, boom- en wijngaarden.
  • Icoontjes en logos 15
  • Icoontjes en logos 12
  • Icoontjes en logos 8
Pers2

Met steun van LEADER Hageland+

LEADER staat voor ‘Liaison Entre Actions de Développement de l’Economie Rurale’. Vrij vertaald betekent dat 'Locale actoren verbinden voor een leefbaar platteland'.

LEADER is een Europees subsidiëringsprogramma voor plattelandsontwikkeling, waarbinnen lokale actoren (gemeenten, OCMW’s, vzw's, overkoepelende organisaties …) subsidies kunnen aanvragen voor projecten ter ondersteuning van de noden van de eigen plattelandsregio.

LEADER werking Hageland+ is een vzw die middelen beheert en verdeelt van de provincie Vlaams-Brabant, het Vlaamse Gewest en de Europese Unie. Met die middelen ondersteunen ze plattelandsinitiatieven in het Hageland, die zo tot 60% cofinanciering kunnen ontvangen.

Vragen? Op de hoogte blijven?

Neem contact op!

Katrien Zuallaert

Educatief medewerker Meer info

In samenwerking met