Januari 2021 - december 2023

Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Fruit- en notenbomen, (bessen)struiken, meerjarige groenten, kruiden, klimmers... om van te snoepen. Een landbouwsysteem volgens de principes van een bos(rand) in verschillende lagen.

Headers projecten 5

Wat is een voedselbos?

Velt, de Vereniging voor ecologisch leven, koken en tuinieren, zegt het zo: 'Een voedselbos is een door de mens ontworpen plantengemeenschap, naar het model van een natuurlijk bos of bosrand. Bomen, struiken, planten en kruiden vormen verschillende lagen eetbare gewassen. Je kan er niet enkel in plukken, maar ook gewoon genieten, spelen, ontmoeten, leren én het bruist van biodiversiteit.'

Een voedselbos herken je aan: een vegetatielaag met hoge kruinbomen, minimum drie andere vegetatielagen, een rijk bosbodemleven en een robuuste omvang. Een voedselbos herbergt een rijk geschakeerde, snel toenemende biodiversiteit.

Voedselbos

Voedselbossen in Oost-Brabant

Voedselbossen zijn duidelijk aan een opmars bezig in Vlaanderen en Oost-Brabant. Vaak gaat het om individuele voedselbospioniers die op een eigen stuk grond aan de slag gaan. Soms zijn het burgergroepen die gezamenlijk grond aankopen, pachten of een overeenkomst sluiten met de lokale overheid.

We maakten een overzichtskaart van alle voedselbossen in Oost-Brabant. Laat het ons zeker weten als er nog voedselbossen zouden ontbreken, dan voegen we ze toe.

De recente voedselbosbeweging loopt vooruit op het wettelijk kader, het zijn echte pioniers!
Katrien Zuallaert, projectverantwoordelijke Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Avansa pioniert mee, jij ook?

Er is veel ‘honger’ naar informatie, uitwisseling, interactie, ontmoeting, ontdekking, debat, beleving en ondersteuning rond dit thema. En daar wil Avansa mee de schouders onderzetten door voedselbospioniers in de regio te verbinden met elkaar.

Voedselbos 1

Bezoek mee voedselbossen

Elk bezoek vertrekt vanuit een specifiek vraagstuk waar voedselbospioniers mee bezig zijn en biedt ruimte om antwoorden te zoeken. We maken kennis met de initiatiefnemers van het project, hun droomplek en hun verhaal. Er is ruimte voor uitwisseling en gesprek. Aanbod voorbehouden aan actieve en startende voedselbossers.

Vlogsop You Tube

Mee vloggen?

We stomen een vlogteam klaar om uit te zwermen in de regio en voedselbossen in beeld en/of kaart te brengen. Iets voor jou?

🎬 Bekijk de vlog over voedselbos Zwaluweveld

Begin december 2022 trotseerden heel wat geëngageerde vrijwilligers wind en kou om het eerste deel van Voedselbos Zwaluweveld in Scherpenheuvel-Zichem te planten. Timothy Lacroix van Voedseltuin Laeckvaleye en een van de voedselbosvloggers was erbij en maakte er deze vlog over.

Meer informatie? Een voorstel?

Contacteer de projectverantwoordelijke

Katrien Zuallaert

Educatief medewerker Meer info

In samenwerking met

  • De hergroeners