Januari 2021 - december 2022

Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Fruit- en notenbomen, (bessen)struiken, meerjarige groenten, kruiden, klimmers, ... om van te snoepen. Een landbouwsysteem volgens de principes van een (bos)rand in verschillende lagen.

Headers projecten 5

Voedselbossen: aan een opmars in Vlaanderen, en in Oost-Brabant

Vaak gaat het om individuele voedselbospioniers die op een eigen stuk grond aan de slag gaan. Soms zijn het burgergroepen die gezamenlijk land aankopen/pachten of een overeenkomsten sluiten met de lokale overheid.

Voedselbos

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met het doel voedsel te produceren.

Onderscheidende kenmerken van een voedselbos zijn: een vegetatielaag met hoge kruinbomen, minimaal drie andere vegetatielagen, een rijk bosbodemleven en een robuuste omvang. Een voedselbos herbergt een rijk geschakeerde, snel toenemende biodiversiteit.

Deze definitie van Voedselbosbouw Nederland sluit aan bij die van BOS+ en ILVO in Vlaanderen.

De recente voedselbosbeweging loopt vooruit op het wettelijk kader, het zijn echte pioniers!
Katrien Zuallaert, projectverantwoordelijke Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Avansa pioniert mee, jij ook?

Er is veel ‘honger’ naar informatie, uitwisseling, interactie, ontmoeting, ontdekking, debat, beleving en ondersteuning rond dit thema. En daar wil Avansa mee de schouders onderzetten door voedselbospioniers in de regio te verbinden met elkaar.

Voedselboskaart

bARK.today bundelt alle projecten die de principes van voedselbos, voedseltuin, voedselbosrand... hanteren op hun 'Tinyforest-kaart'. Voorlopig staan er nog niet veel pins in de regio Oost-Brabant, terwijl we weten dat er veel voedselbossen in opstart zijn. Breng jij er verandering in?

Afmetingen nieuwe website 5

Tuininspiratie

We organiseren regelmatig een (online) activiteit waarbij we een bevlogen tuinier aan het woord laten om zijn/haar kennis en passie te delen. Niet zomaar een lezing, wel een inspirerende avond doorspekt met interactie. Iedereen is welkom.

Voedselbos 1

Voedselbospioniers: projectbezoeken

Elk bezoek vertrekt vanuit een specifiek vraagstuk waar voedselbospioniers mee bezig zijn en biedt ruimte om antwoorden te zoeken. We maken kennis met de initiatiefnemers van het project, hun droomplek en hun verhaal. Er is ruimte voor uitwisseling en gesprek. Aanbod voorbehouden aan actieve en startende voedselbossers.

Woudezel

Groepstraject Voedselbospioniers

Ben je startende voedselbosser? Stap mee in het co-creatieve groepstraject en ontwikkel onder deskundige begeleiding samen met anderen een sterke visie en plan voor jouw project. We creëren een netwerk van gelijkgestemden en verdiepen de topics die de groep aanbrengt.

We werken per traject in kleine groepen (+/- 5 voedselbossen) en komen op elk terrein 1x samen. Elk traject loopt ongeveer 6 maanden.
Kostprijs: €50 / €30* (reductieprijs)

Meer informatie? Een voorstel?

Contacteer de projectverantwoordelijke

Katrien Zuallaert

Educatief medewerker Meer info

Externe medewerkers

Dit project is constant in verandering, mede dankzij een aantal heel erg enthousiastelingen die mee kneden, nadenken, vormgeven en doen! Dit lijstje is hierdoor waarschijnlijk nooit 100% up to date.

Sandra Vermeiren

Meer info

Björn Steenwinckel

Meer info

In samenwerking met

  • De hergroeners