Januari 2021 - december 2022

Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Fruit- en notenbomen, (bessen)struiken, meerjarige groenten, kruiden, klimmers, ... om van te snoepen. Een landbouwsysteem volgens de principes van een (bos)rand in verschillende lagen.

Headers projecten 5

Voedselbossen: aan een opmars in Vlaanderen, en in Oost-Brabant

Vaak gaat het om individuele voedselbospioniers die op een eigen stuk grond aan de slag gaan. Soms zijn het burgergroepen die gezamenlijk land aankopen/pachten of een overeenkomsten sluiten met de lokale overheid.

Voedselbos

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een vitaal ecosysteem dat door mensen is ontworpen naar het voorbeeld van een natuurlijk bos, met het doel voedsel te produceren.

Onderscheidende kenmerken van een voedselbos zijn: een vegetatielaag met hoge kruinbomen, minimaal drie andere vegetatielagen, een rijk bosbodemleven en een robuuste omvang. Een voedselbos herbergt een rijk geschakeerde, snel toenemende biodiversiteit.

Deze definitie van Voedselbosbouw Nederland sluit aan bij die van BOS+ en ILVO in Vlaanderen.

De recente voedselbosbeweging loopt vooruit op het wettelijk kader, het zijn echte pioniers!
Katrien Zuallaert, projectverantwoordelijke Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Avansa pioniert mee, jij ook?

Er is veel ‘honger’ naar informatie, uitwisseling, interactie, ontmoeting, ontdekking, debat, beleving en ondersteuning rond dit thema. En daar wil Avansa mee de schouders onderzetten door voedselbospioniers in de regio te verbinden met elkaar.

Voedselboskaart

Het Food Forest Institute werkt momenteel aan een Belgische voedselboskaart.
Staat jouw voedselbos nog niet op de kaart? Vul dan snel dit formulier in!

Afmetingen nieuwe website 5

Tuininspiratie

We organiseren regelmatig een (online) activiteit waarbij we een bevlogen tuinier aan het woord laten om zijn/haar kennis en passie te delen. Niet zomaar een lezing, wel een inspirerende avond doorspekt met interactie. Iedereen is welkom.

Voedselbos 1

Voedselbospioniers: projectbezoeken

We organiseren binnenkort enkele bezoeken aan projecten in de regio. Elk bezoek vertrekt vanuit een specifiek vraagstuk waar voedselbospioniers mee bezig zijn. Maak kennis met de initiatiefnemers van het project. Zij delen in hun verhaal hoe zij met dit vraagstuk omgaan. Daarnaast is er ruimte voor uitwisseling en gesprek. Aanbod voorbehouden aan actieve en startende voedselbossers.

Woudezel

Voedselbospioniers: jaartraject

Ben je startende voedselbosser? Stap mee in het groepstraject en ontwikkel samen met anderen een sterke visie en plan voor jouw project. Samen weten en ontdekken we meer dan alleen. Dit traject zal begeleid worden door ervaringsdeskundigen. Meer informatie volgt snel.

Meer informatie? Een voorstel?

Contacteer de projectverantwoordelijke

Katrien Zuallaert

Meer info

Externe medewerkers

Dit project is constant in verandering, mede dankzij een aantal heel erg enthousiastelingen die mee kneden, nadenken, vormgeven en doen! Dit lijstje is hierdoor waarschijnlijk nooit 100% up to date.

Sandra Vermeiren

Meer info

Marc Van Hummelen

Meer info

Bart Vanderbruggen

Meer info

Ann De Belder

Meer info

In samenwerking met

  • De hergroeners