Januari 2023 - december 2023

TransACTIE

Een wereld zonder cash: best praktisch! Of zijn het vooral Big Finance en Big Tech die er wel bij varen? Maar wat als we samen een betaalapp ontwikkelen met respect voor mens en planeet?

Header Trans ACTIE
We zitten verstrikt in een onzichtbaar web van geld.
Brett Scott, economisch antropoloog en financieel activist

Wie profiteert van een cashloze maatschappij en wie blijft achter?

Wat is de invloed van betaalapps op de samenleving? Het project TransACTIE haalde voor een antwoord daarop onderzoeker Brett Scott naar Leuven op 3 mei 2023. Al meer dan tien jaar buigt hij zich over de architectuur van het mondiale geld, de grote financiële instellingen en nieuwe technologieën als cryptomunten. In zijn boek Cloudmoney (nu ook in Nederlandse vertaling beschikbaar) verstaat hij de kunst om die ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier uit te leggen.

Herbekijk de avond integraal op YouTube. Enjoy! ⏬

  • Brett Scott Cloudmoney
  • Trans ACTIE Ontwerpsessies digitaal betalen

Kan het anders?

Dat bekijken we graag samen met jou in mei en juni tijdens vier ontwerpsessies Fair betaalverkeer. TransACTIE heeft immers de ambitie om samen met systeemhackers, commoners en andere geïnteresseerde burgers een positief antwoord te formuleren voor het reguliere betaalverkeer.

Een alternatieve betaalapp!

Na het denkwerk in het voorjaar, volgt de technische realisatie in het najaar. We testen de TransACTIE-betaalapp ook meteen uit. Breken we samen een lans voor een meer rechtvaardig digitaal betaalverkeer?

Logos project Trans ACTIE

Laboproject TransACTIE

Initiatiefnemers Muntuit, Avansa Oost-Brabant, Howest, Happonomy en De Transformisten willen samen met jou — tech-wizard, digitale leek, jong, oud, waardengedreven handelaar — onderzoeken hoe we anders kunnen omgaan met (digitaal) betalen, zodat de samenleving er wel bij vaart. Het doel: tegen het najaar van 2023 een faire betaalapp ontwikkelen (testfase).

Het project TransACTIE geniet de steun van de Vlaamse Overheid - departement Cultuur, Jeugd en Media.

Gezocht: testers betaalapp

Deze zomer wordt er gewerkt aan de bètaversie van de faire betaalapp. Die versie willen we graag in het najaar in de praktijk testen. Daarvoor zoeken we waardengedreven winkeliers, handelaars, organisaties én klanten. Wil jij — als winkelier, in je organisatie of als klant — als allereerste de nieuwe betaalapp testen? Meld je hier alvast aan en wij houden je op de hoogte.

Die paar centen per transactie ...
zorgen voor een stapel kosten met enorme impact op de lokale economie.

In samenwerking met