Januari 2023 - december 2023

TransACTIE

Een wereld zonder cash: best praktisch! Of zijn het vooral Big Finance en Big Tech die er wel bij varen? Maar wat als we samen een betaalapp ontwikkelen met respect voor mens en planeet?

Header Trans ACTIE
We zitten verstrikt in een onzichtbaar web van geld
Brett Scott, economisch antropoloog en financieel activist

Wie profiteert van een cashloze maatschappij en wie blijft achter?

Wat is de invloed van betaalapps op de samenleving? Het project TransACTIE haalde voor een antwoord daarop onderzoeker Brett Scott naar Leuven op 3 mei 2023.

Al meer dan tien jaar buigt hij zich over de architectuur van het mondiale geld, de grote financiële instellingen en nieuwe technologieën als cryptomunten. In zijn boek Cloudmoney (nu ook in Nederlandse vertaling beschikbaar) verstaat hij de kunst om die ingewikkelde onderwerpen op een toegankelijke manier uit te leggen.

Bekijk hier de opname van het gesprek met Brett Scott.

Kan het anders?

Dat bekeken we samen met gemotiveerde burgers in mei en juni tijdens vier ontwerpsessies onder begeleiding van Filip Daniëls (HoWest) en Bruno Delepierre (Happonomy vzw). TransACTIE heeft immers de ambitie om samen met systeemhackers, commoners en andere geïnteresseerde burgers een positief antwoord te formuleren voor het reguliere betaalverkeer.

CTA Trans ACTIE

FAQ TransACTIE

Hoe werkt de app precies? Hoeveel kost het? Hoe kan je mee de betaalapp testen? En is het wel veilig? Antwoorden op al deze en nog veel meer andere vragen vind je in de FAQ.

Die paar centen per transactie ...
zorgen voor een stapel kosten met enorme impact op de lokale economie.

Laboproject TransACTIE

Initiatiefnemers Muntuit, Avansa Oost-Brabant, Howest, Happonomy en De Transformisten willen samen met jou — tech-wizard, digitale leek, jong, oud, waardengedreven handelaar — onderzoeken hoe we anders kunnen omgaan met (digitaal) betalen, zodat de samenleving er wel bij vaart. Het doel: tegen het najaar van 2023 een faire betaalapp ontwikkelen (testfase).

Het project TransACTIE geniet de steun van de Vlaamse Overheid - departement Cultuur, Jeugd en Media.

In samenwerking met