Burgers met plannen
Boost je buurtkracht
Avansa steunt graag jouw plannen. Want de overheid kan de uitdagingen van vandaag niet alleen aan. Initiatief van onderuit is uiterst waardevol.

Zin om het verschil te maken met jouw plannen?

Broed je op een idee om je buurt te verbeteren? Een braakliggend stuk grond of ontwijde kerk omtoveren tot gemeenschapsplek? Je straat of wijk groener en verkeersveiliger maken? Een autodeelgroep, materialenbib of volkskeuken beginnen? Of wil je gewoon meer verbinding met de mensen in je straat?

Let's do this: wakker de kracht van je buurt aan!

  • Avansa speelt graag in op jouw plannen en noden. Verzamel wel minstens 2 andere mensen rond je om het idee aan te pakken.
  • Samen gaan we op een luchtige en creatieve manier aan de slag. Met beproefde methodieken om jullie buurtkracht aan te wakkeren. Op het einde van het proces heb je niet alleen concrete plannen om samen in actie te schieten, maar je kent je buurt ook beter en je weet wat je aan elkaar hebt.
  • De Avansa-ondersteuning van vrijwilligersinitiatief is gratis.Avansa gelooft dat jij met andere burgers samen voor verandering kan zorgen en wij willen je daarbij steunen. Want de overheid kan de uitdagingen van vandaag niet alleen aan. Initiatief van onderuit is van levensbelang.

Benieuwd naar de burgerinitiatieven die we mee aanjagen in Oost-Brabant? Lees verder!

Autodelen 2

How to autodelen?

  • Autodelen, dat is fijn voor de portemonnee. Want je deelt de kosten.
  • Autodelen, dat is fijn voor jou en je buurt. Want plots komt er ruimte vrij voor meer groen, voor een zithoek, voor ...
  • Autodelen, dat is fijn voor het milieu. Want de productie van wagens is vervuilend. En wedden dat je als (bewuste) autodeler sowieso ook minder kilometers rijdt?

Maar een autodeelgroep, hoe begin je daaraan? Avansa zet je graag op weg met een toffe formule en hulp van een ervaren autodeler. Let's do this!

Ondersteuning voor autodeelgroepen in spe
Website Activiteiten blog 21

Sint-Bernarduskerk | Lubbeek

De kerk staat al jaren grotendeels leeg. De kerkelijke overheid wil het gebouw ontwijden. In de toekomst zullen er dus andere activiteiten kunnen plaatsvinden.

Twee buurtbewoners vinden het zonde dat het gebouw verkommert en willen iets te doen met hun mooie kerk. Ze bellen naar Avansa en verzamelen een groep van 5 mensen: een nieuw buurtcollectief is geboren. Onder onze begeleiding wisselen ze hun 'kerkdromen' uit en lijsten ze principes op die voor hen belangrijk zijn. Het moet bijvoorbeeld een open ontmoetingsplek worden, waar iedereen welkom is, in solidariteit met de buurt en de planeet.

Gewapend met dat huiswerk nodigt de groep de bredere buurt uit om mee na te denken tijdens een gezellig Toekomstcafé Sint-Bernard. Wordt vervolgd ...

Klimaatnetwerk

Klimaatnetwerk Druivenstreek

Aan de Avansa-telefoon: Herman van Druifkracht, de energiecoöperatie uit de Druivenstreek. Samen met de plaatselijke afdelingen van Fietsersbond, Velt en Natuurpunt willen ze een campagne starten om de uitstoot van broeikasgas te verlagen in de streek tussen Overijse en Bertem. Van onderuit aanpakken die handel! En of wij niet kunnen helpen om een groot startevenement te organiseren. Een evenement waarop gemeentebesturen, burgers en bedrijven welkom zijn om mee hun schouders te zetten onder een aantal acties.

En ja, dat soort initiatief steunt Avansa graag. Onze procesbegeleiders brengen hun ervaring en methodieken in om de hoge ambities van de initiatiefnemers af te stemmen op de mogelijkheden van zo’n startevenement.

website klimaatnetwerk