Januari 2023 - december 2025

De Conversaties

Het gepolariseerde verhaal over het koloniale verleden moe? Of je nu Congolese roots hebt, een oud-koloniaal bent, of een student die de gevolgen van het koloniale verleden ziet of ervaart: jouw stem is waardevol. Let's talk.

Header def De Conversaties

Binnenkort worden voor de tweede keer meerstemmige gesprekstafels rond het koloniale verleden georganiseerd in Leuven. Het project De Conversaties brengt mensen met diverse achtergronden en visies samen. Avansa werkt verder met de methode die door de KU Leuven werd ontwikkeld. Hier vind je een terugblik op de eerste editie van De Conversaties in 2021-2022.


Concept van De Conversaties

Je krijgt de kans om echt en in een veilige setting jouw ervaringen te delen. Mogelijk komt de groep via de gesprekstafels tot inzichten waarvan de rest van de samenleving mee kan profiteren.

  • Real talks over je band met het koloniale verleden en/of de impact ervan op je leven vandaag, in al je authenticiteit, met nuance, vanuit je eigen ervaring; geen debat-skills nodig!
  • No worries over je (mentale) veiligheid: de gesprekken worden zorgvuldig gemodereerd, in een traag proces met tijd voor kennismaking.

  • Insights for society want je genereert als groep iets waardevols voor de samenleving; hoe dat naar buiten komt, bepalen jullie zelf.
In het begin was de spanning te snijden.
Maar de moderator kon alles in goede banen leiden zodat het geen discussies werden. [deelnemer traject 2021]

Timing van De Conversaties

De Conversaties bestaat uit 5 zaterdagen tussen begin maart en einde mei 2024. In juni volgt, volgens de beslissingen van de groep, een toonmoment. Het hele traject vraagt dus wel om een zeker tijdsengagement.

😋 Wij zorgen, naast degelijke gespreksbegeleiding, ook voor de innerlijke mens met lekkere broodjes en drank.

Timing de conversaties 2
De kunst zit vooral in het luisteren, zeker als het thema beladen is.
Dat was zeker in het begin heel moeilijk, voor iedereen hoor, voor oudere en jongere mensen. [deelnemer 2021]

Leuven en het koloniale verleden

De Conversaties sluiten aan bij Onze koloniale erfenis, een reeks van vier informatieve avonden eind 2023. De Conversaties gaan nog dieper in op het thema: ze gaan uit van persoonlijke ervaringen die in alle veiligheid met elkaar worden gedeeld. Voor een beter begrip van elkaar, voor meer verbinding. Een experiment dat mogelijk ook interessante inzichten oplevert voor heel Leuven en de samenleving in het algemeen.

Onze koloniale erfenis en De Conversaties zijn initiatieven van stad Leuven in samenwerking met Avansa Oost-Brabant.

In samenwerking met

  • vzw DiversLeuven