November 2021 - december 2022

CLT Leuven

Een woning kopen en de (dure) grond blijft eigendom van de gemeenschap? Die beloftevolle formule wordt voor het eerst uitgetest in stad Leuven. En Avansa bouwt mee aan de 'gemeenschap' van toekomstige bewoners.

Headers nieuwsbrief en projecten vanaf 231221

Betaalbare woningen die betaalbaar blijven

Stad Leuven richt een Community Land Trust op! Dat is een juridische structuur waarbij de grond en de woning van elkaar gescheiden worden. Je koopt de woning, maar niet de grond: die blijft in handen van de gemeenschap. Het resultaat is dat je goedkoper kan wonen. Bij de verkoop van je woning ben je dan ook gehouden aan een plafondprijs. Op die manier garandeert de CLT dat deze woningen tot in de eeuwigheid betaalbaar blijven.

CLT Leuven zal niet alleen woningen bouwen, maar brengt de bewoners ook samen in een gemeenschap. De begeleiding van Avansa zorgt er mee voor dat de toekomstige bewoners van de CLT-woningen de nieuwe organisatie en de gemeenschap kunnen vormgeven, samen met het stadsbestuur, de verenigingen en de specialisten van Leuven.

Activteiten nieuwe website 43

Onze gronden zijn geen koopwaar

Collega Piet Van Meerbeek zet vanuit Avansa mee de schouders onder het Leuvense woonproject. Hij zet met een blogartikel nog eens alles op een rijtje. Veel leesplezier!

Heb je de eerste online 'volksvergadering' gemist? Dan krijg je een herkansing op 25/01/22. Hieronder kan je inschrijven.


Community Land Trust helder uitgelegd vanuit het project in Brussel


Ontdek hieronder een pioniersproject in Vermont (USA)

In samenwerking met