November 2021 - december 2022

Van Grondlos, een Community Land Trust voor Leuven

Een woning kopen en de (dure) grond blijft eigendom van de gemeenschap? Die beloftevolle formule wordt voor het eerst uitgetest in stad Leuven. En Avansa bouwt mee aan de 'gemeenschap' van toekomstige bewoners.

Headers nieuwsbrief en projecten vanaf 231221

Betaalbare woningen die betaalbaar blijven

Stad Leuven richt een Community Land Trust op! Dat is een juridische structuur waarbij de grond en de woning van elkaar gescheiden worden. Je koopt de woning, maar niet de grond: die blijft in handen van de gemeenschap. Het resultaat is dat je goedkoper kan wonen. Bij de verkoop van je woning ben je dan ook gehouden aan een plafondprijs. Op die manier garandeert de CLT dat deze woningen tot in de eeuwigheid betaalbaar blijven.

CLT Leuven zal niet alleen woningen bouwen, maar brengt de bewoners ook samen in een gemeenschap. De begeleiding van Avansa zorgt er mee voor dat de toekomstige bewoners van de CLT-woningen de nieuwe organisatie en de gemeenschap kunnen vormgeven, samen met het stadsbestuur, de verenigingen en de specialisten van Leuven.

Formaat activiteiten website 46

Hoe woont de familie Van Grondlos?

Op de volgende participatiekamer van de CLT denken we na over hoe de woningen op 'Klein Rijsel' langs het provinciehuis eruit moeten zien. En wat willen de bewoners met elkaar delen?

We heten je graag welkom in Leuven om mee na te denken over die vraag.


Community Land Trust helder uitgelegd vanuit het project in Brussel


Ontdek hieronder een pioniersproject in Vermont (USA)

In samenwerking met