Dubbelbezoek: PermAvanti en Pachy Du Try

© Céline Robert

Voedselbospioniers op stap

Start zo 14 juli '24
11:00 - 13:00

2 sessies

Prijs

Prijs: € 10
Alle tarieven

Waar Avanti ASBL
rue de l'abattoir 12
6030 Marchienne-au-pont

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Tijdens dit dubbelbezoek over de taalgrens maken we in de voormiddag kennis met PermAvanti, een opleidingscentrum dat in een grauwe buurt in Charleroi een hoopvol buurtpark ontwikkelt. In de namiddag gaan we iets verderop op bezoek bij Pachy du Try, een permacultuurplaats en voedselbos van de familie Robert. LET OP: De rondleidingen zijn in het Frans, maar laat taal geen drempel zijn, Jeroen zal vertalen waar nodig.

VOORMIDDAG

In Marchienne-au-Pont brandt een lichtpuntje: Avanti is een opleidingscentrum met als missie licht en positiviteit brengen bij mensen die alle hoop zijn verloren. Een van hun opleidingen focust op permacultuur en biologische kweek.


Zo toverden ze al een aanpalend, braakliggend grasland van 50 are om tot eetbaar buurtpark. Elke bezoeker mag er fruit plukken. Het park is een tastbaar voorbeeld van hoe elk park een eetbaar park zou kunnen zijn. Het roept bovendien de vraag op waarom op dit moment dat niet zo is.


Breng je picknick mee om samen in het park te lunchen.


NAMIDDAG

In een buitenwijk van Charleroi, vroeger de boerenbuiten, ligt een kleine oase van 65 are verborgen: Le Pachy du Try, permacultuurplaats en voedselbos. Al 5 generaties lang zijn de tuin en het huis in handen van de familie Robert. 15 jaar geleden startte de evolutie van de tuin naar een voedselbostuin waarbij meer soorten en variëteiten in een multi-gelaagd systeem werden geplant.


Die verschillende lagen vinden we ook terug bij de familie: ‘Pépé’ bekommert zich om de groenten en de technische zaken. ‘Mémé’ tovert de mooiste plantenborders tevoorschijn en verzorgt de serre. ‘Pompom’ plant en snoeit het voedselbos en Celine bouwt huisjes en verzorgt de bijen.


Rond deze plek is een vzw van vrienden gegroeid, die maandelijks samenkomen om in de tuin te werken en het leven te vieren in de aard van de ware Waalse convivialité. Celine geeft je een rondleiding en laat je proeven van huisgemaakte lekkernijen zoals Cassis-likeur, daslookpesto of verse bessen.

Praktisch

Programma
11u Verzamelen aan Avanti — Adres: rue de l'abattoir 12, 6030 Marchienne-au-pont
12u30 Lunch in het park. Breng je eigen picknick mee.
13u Verplaatsing naar Pachy du Try — Adres: Rue du Pachy du Try 2, 6032 Mont-sur-Marchienne
13u30 Rondleiding Pachy Du Try
15u30 Einde rondleiding. Ruimte om na te praten en (nog meer) bessen te proeven.

Vervoer
We raden aan om te carpoolen. Via deze link kan je aangeven of je zelf nog plaats hebt in je auto (+ vertrekplaats en -uur) of dat je op zoek bent naar een plaats in een auto
👉 https://www.groupcarpool.com/t/veu0pz

Sessies

 • zo 14 juli '24
  11:00 - 13:00
  Avanti ASBL - Buurtpark
 • zo 14 juli '24
  13:00 - 15:30
  Pachy du Try - Voedselbos

Locatie(s)

 • Avanti ASBL rue de l'abattoir 12
  6030 Marchienne-au-pont Toon op kaart
 • Pachy du Try Rue du Pachy du Try 2
  6032 Mont-Sur-Marchienne Toon op kaart

Prijs

 • Prijs
  € 10
 • Reductieprijs
  € 7
  Heb je een werkloosheidsuitkering, een uitkering van arbeidsongeschiktheid of het OMNIO-statuut? Dan betaal je de reductieprijs. Duid bij inschrijving het reductietarief aan. Wij nemen dan contact met je op om dit te verifiëren! Is de reductieprijs nog te hoog voor jou? Neem dan zeker contact op met ons! We bepalen dan samen een redelijke prijs. De reductieprijs geeft je een vermindering van 25% op het standaardtarief van een cursus.

Begeleiding

Céline Robert

Meer over Céline Robert

In samenwerking met

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws. We sturen onze nieuwsbrief maandelijks. We gaan je dus niet spammen, beloofd. 😉