Horenbos

© Den Horenbos

Voedselbospioniers op stap

Start za 18 mei '24
9:30 - 12:00

1 sessie

Prijs

Prijs: € 10
Alle tarieven

Waar Horenbos
Horenbosweg 3
3210 Lubbeek

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Einde 2019 kochten zes gezinnen samen den Horenbos, een prachtig stukje natuur In Lubbeek en maakten het vrij toegankelijk voor de buurt. Mede-eigenaars Liesbeth en Jan leiden ons rond in het bos en delen hun visie op bosbeheer en hun verhaal.

Zes gezinnen kopen samen den Horenbos
In Lubbeek, langs de grens met Sint-Pieters-Rode, ligt den Horenbos, een prachtig stukje natuur en ontmoetingsplek voor mens en dier. Einde 2019 kwam den Horenbos te koop te staan en besloten zes gezinnen uit de buurt om het terrein samen aan te kopen.

Naar een klimaatrobuust bos
Samen met andere vrijwilligers toveren ze de stervende fijnsparrenbeplanting om in een gevarieerd en klimaatrobuust bos. Zo realiseren ze hun droom van een buurtbos waar iedereen kan genieten van de bomen, vruchten, bloemenpracht, een picknick aan de grote tafel of van een zonsondergang van op een bankje.

Toegankelijk voor iedereen
De zes gezinnen en mede-eigenaars kozen er heel bewust voor om hun bos van 1,6 ha vrij toegankelijk te maken. Buurtbewoners reageren heel tevreden op wat ze als een echte opwaardering van hun buurt ervaren. Het bos blijkt een ware katalysator voor de sociale contacten in de buurt te zijn.

In het bos werd een vijftiental kloempen aangeplant. Een kloemp is een groep bomen die elkaar in de groei ondersteunen. Te midden van zo een kloemp kreeg de herkenningspaal 'in den Horenbos', die kunstig door de buurt werd versierd, een prominent plekje. Verder zijn er tussen de kloempen nog planten en bomen met eetbare vruchten te vinden. Lekker én goed voor de biodiversiteit.

Praktisch

Plaats van afspraak: om 9u20 aan de bosrand aan de Horenbosweg.

De rondleiding zelf duurt ongeveer twee uur. Afsluiten doen we met een drankje en knabbel aan de lange picknicktafel.

Kom bij voorkeur te voet of met de fiets. Er is plaats voor een aantal auto’s naast de bosrand in de Horenbosweg.

Sessies

 • za 18 mei '24
  9:30 - 12:00
  Horenbos - Buurtbos

Locatie(s)

Prijs

 • Prijs
  € 10
 • Reductieprijs
  € 8
  Heb je een werkloosheidsuitkering, een uitkering van arbeidsongeschiktheid of het OMNIO-statuut? Dan betaal je de reductieprijs. Duid bij inschrijving het reductietarief aan. Wij nemen dan contact met je op om dit te verifiëren! Is de reductieprijs nog te hoog voor jou? Neem dan zeker contact op met ons! We bepalen dan samen een redelijke prijs. De reductieprijs geeft je een vermindering van 25% op het standaardtarief van een cursus.

Begeleiding

Jan Seynaeve

Jan is mede-eigenaar van Den Horenbos. Daarnaast is hij coördinator van de Bosgroep Zuiderkempen en…
Meer over Jan Seynaeve

Liesbeth Smeyers

Liesbeth is mede-eigenaar van Den Horenbos. Ze is ook trekker van het burgerinitiatief Start Up…
Meer over Liesbeth Smeyers

In samenwerking met

 • Horenbos

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws. We sturen onze nieuwsbrief maandelijks. We gaan je dus niet spammen, beloofd. 😉