De mensentuin uit het koloniale verleden

© AfricaMuseum

Herdenkingswandeling rond het AfricaMuseum

Start di 9 juli '24
13:00 - 15:00

1 sessie

Prijs

Prijs: € 10
Alle tarieven

Waar AfricaMuseum
Leuvensesteenweg 13
3080 Tervuren

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

In de omgeving van het huidige AfricaMuseum in Tervuren vond in 1897 de koloniale tentoonstelling van koning Leopold II plaats. Congolezen werden tentoongesteld in wat we nu een mensentuin noemen. Het doel van deze mensentuinen, die tot halverwege de 20ste eeuw wereldwijd een fenomeen waren? Entertainment, doen dromen en het kolonialisme legitimeren, aldus historicus Pascal Blanchard. Een koloniale tentoonstelling was een spektakel waarnaar mensen naartoe gingen om zich te vermaken. Een mensentuin creëerde indirect een manier van denken waarbij mensen werden verdeeld in een minder- en een meerwaardige categorie. Met als gevolg dat dit racistisch ideeëngoed zich supersnel en wereldwijd verspreidde.


125 jaar na de feiten gaan we op pad in het impressionante park en omgeving van het museum. Tijdens de wandeling staat de gids stil bij 10 plekken die een stuk koloniale geschiedenis met zich meedragen. Waarom werden 267 Congolezen naar België gebracht in 1897? Hoe verliep hun verblijf in Tervuren? Welke erkenning en herdenking krijgen ze vandaag?


In samenwerking met Bakushinta, een Brusselse vzw die de Congolese cultuur en gemeenschap ondersteunt.

Praktisch

Plaats van afspraak: om 12:50 uur binnen aan de balie van het museum.

Sessies

 • di 9 juli '24
  13:00 - 15:00
  AfricaMuseum - Default

Locatie(s)

Prijs

 • Prijs
  € 10
 • Reductieprijs
  € 7
  Heb je een werkloosheidsuitkering, een uitkering van arbeidsongeschiktheid of het OMNIO-statuut? Dan betaal je de reductieprijs. Duid bij inschrijving het reductietarief aan. Wij nemen dan contact met je op om dit te verifiëren! Is de reductieprijs nog te hoog voor jou? Neem dan zeker contact op met ons! We bepalen dan samen een redelijke prijs. De reductieprijs geeft je een vermindering van 25% op het standaardtarief van een cursus.

Begeleiding

Georgine Dibua Mbombo

Meer over Georgine Dibua Mbombo

In samenwerking met

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws. We sturen onze nieuwsbrief maandelijks. We gaan je dus niet spammen, beloofd. 😉