Heet van de naald

Community Land Trust Leuven vzw is een feit

Sinds 29 september 2022 heeft — na Brussel en Gent — nu ook Leuven een Community Land Trust. Met Avansa Oost-Brabant trekken we als stichtend lid mee aan de kar.

Communitylandtrustleuven

32 stichtende leden

Samen met een hele reeks sociale en culturele organisaties, juristen, beleidsmakers, kennisinstellingen, denktanks, consultants, financiële instellingen en bouwprofessionals trekt Avansa Oost-Brabant mee aan de kar van de Community Land Trust Leuven vzw. Omdat we geloven in dit concept waarbij woning- en grondbezit opgesplitst worden, want wonen is een grondrecht.

Donderdag 29 september 2022 was het dan effectief zo ver: statuten werden ondertekend, bestuursleden aangesteld en de vzw Community Land Trust een feit.

Beleid, middenveld en bewoners samen in het bestuur

De vzw omvat drie categorieën leden, die allemaal evenredig vertegenwoordigd worden in het bestuursorgaan, namelijk: de toekomstige bewoners, het middenveld en het beleid.

Aangestelde beleidsvertegenwoordigers zijn Lies Corneillie (Schepen van Wonen), Evelien Peeters (consulent stedenbouw), Piet De Mulder (directeur vzw LKSD) en Kurt Peeters (beleidsadviseur sociale zaken).

Wouter Nilis (Stad & Architectuur), Coralie Mattelaer (impact advocaten), Batist Paklon (Triodos Bank) en Jeroen Dewilde (CAW Oost-Brabant) vertegenwoordigen het middenveld.

De toekomstige bewoners zullen in het bestuursorgaan vertegenwoordigd worden vanaf dat er een toewijsreglement is opgesteld. Tot dan worden geïnteresseerde bewoners maximaal betrokken via participatiemomenten, die Avansa Oost-Brabant begeleidt.

Infodag 27 oktober in Leuven

Meer weten over hoe een Community Land Trust nu werkt?

Vrijdag 27 oktober 2022 zijn Brenda Torpy (Champlain Housing trust in Burlingston, VS) en Mariolga Julia Pacheco (Caño Martín Peña, Puerto Rico) te gast als spreker. Samen met Hanne Verstreken (Community Land Trust Leuven) vertellen ze wat er allemaal mogelijk is met het CLT-model, hoe dit concept bestand is tegen inflatie en marktwerking en welke kansen het biedt.

Datum bericht ma 3 oktober '22