2de Weekend Commons en Coöperativisme

© © CC BY-NC-ND 4.0 Avansa Oost-Brabant

Uitwisseling tussen commoners, coöperativisten en sleutelfiguren van burgerinitiatieven uit Oost-Brabant

Start vr 31 mei '24
16:45 - 21:30

2 sessies

Prijs

Prijs: € 90
Alle tarieven

Waar Ferme Framboos
Veeweidestraat 50
3040 Huldenberg

Meer info over de locatie(s)

Begeleiding

Het tweede weekend voor sleutelfiguren uit Oost-Brabant om te leren van elkaar over commoning en coöperativisme, om samen te onderzoeken hoe we onze kennis en ervaring kunnen delen en een kader kunnen creëren waarin onze organisaties beter gedijen. 

Bij Avansa Oost-Brabant en Commons Lab zijn we al een tijd bezig met commons en coöperativisme. We willen graag dat de regio Oost-Brabant een thuishaven en broeiplek wordt voor alle vormen van burgerinitiatieven, coöperaties, deel- en ruilsystemen, Community Land Trusts en andere praktijken die 'zondigen' tegen de principes van de vrije markt.


We mikken op initiatieven die met heel uiteenlopende thema's bezig zijn maar die een basishouding gemeenschappelijk hebben, namelijk samenwerking koesteren in plaats van concurreren, collectief eigenaarschap in plaats van privébezit, democratische besluitvorming in plaats van hiërarchie en algemeen belang in plaats van winstbejag. We dromen van een regio waar deze praktijken niet langer alternatief zijn maar mainstream worden.

Die droom kunnen we niet alleen bereiken. Samen wel! Daarom nodigen we je uit om met ons mee te stappen in dit lerend netwerk rond commoning en coöperativisme. We willen samen met jou en andere sleutelfiguren onderzoeken hoe we meer van elkaar kunnen leren, hoe we onze kennis, ervaring, informatie optimaal kunnen delen, hoe we een kader kunnen creëren waarin onze organisaties beter gedijen. Met andere woorden: hoe we ons en elkaar kunnen genezen van de markt-itis! 😊


Net als vorig jaar willen we dit weekend zoveel mogelijk samen vormgeven, maar we vertrekken wel van behoeften die eerder naar boven gekomen zijn: de overheid werpt allerlei drempels op voor commoners of coöperaties. Kunnen we die samen in kaart brengen en/of aankaarten bij de juiste besturen? En hoe kunnen we efficiënte communicatiesystemen opzetten die niet met onze data op de loop gaan? Hoe kunnen we samen meer zichtbaarheid geven aan onze initiatieven?

Praktisch

We slapen in kamers van 2 maar ook op de slaapzolder. Maar geen paniek, de zolder is echt heel groot en we voorzien maar plek op zolder voor een beperkt aantal mensen. Je ligt dus ver uit elkaar. Laat het wel gerust weten via piet.vanmeerbeek@avansa-oostbrabant.be als je specifieke vragen hebt ivm slapen.

De maaltijden zijn volledig vegetarisch. Ook op dat vlak kan je met bijkomende vragen terecht bij Piet (mailadres hierboven).

Als je een factuur nodig hebt, schrijf dan niet in via de inschrijvingsknop; mail dan even naar info@avansa-oostbrabant.be en we brengen het zo in orde.

Sessies

 • vr 31 mei '24
  16:45 - 21:30
  Ferme Framboos - ingang van Ferme Framboos
 • za 1 juni '24
  9:00 - 17:00
  Ferme Framboos - ingang van Ferme Framboos

Locatie(s)

Prijs

 • Plusprijs
  € 100
  Wil je solidair zijn met mensen die het basistarief niet kunnen betalen? Dan kan je kiezen voor dit, lichtjes hogere tarief. Zo sponsor je de inclusie van het nieuwe netwerk.
 • Prijs
  € 90
 • Sociale prijs
  € 75
  Dit is een reductietarief voor wie denkt dat het basistarief voor hun te hoog gegrepen is. Wil je liefst nog een ander tarief voorstellen? Contacteer ons dan op piet.vanmeerbeek@avansa-oostbrabant.be

Begeleiding

Piet Van Meerbeek

Piet organiseert, analyseert en leeft participatie, professioneel én in zijn vrije tijd. En liefst…
Meer over Piet Van Meerbeek

Philsan Osman

Recht van de schoolbanken naar Avansa Oost-Brabant? Philsan brengt niet alleen haar academische…
Meer over Philsan Osman

Koen Wynants

Als bioloog van opleiding is Koen gebeten door ‘ecosystemen’, persoonlijke, maatschappelijke en…
Meer over Koen Wynants

Valerie Carrette

Meer over Valerie Carrette

In samenwerking met

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws. We sturen onze nieuwsbrief maandelijks. We gaan je dus niet spammen, beloofd. 😉