Headers projecten 7

Racismewijs

We willen allemaal een fijne samenleving, niet? Met gelijke kansen voor iedereen! Maar hardnekkige vooroordelen en stereotypen zijn een spelbreker voor mensen van kleur. Ze zorgen voor discriminatie die niet altijd zichtbaar is of waar niet iedereen oog voor heeft. Daar wil Avansa samen met jou iets aan doen.

Formaat activiteiten website 9

Kinderen van de migratie

Dit najaar is de reeks ‘Kinderen van de migratie’ te zien op Canvas. Op woensdagavond 15 september komt Canvas met die reeks naar De Krook in Gent. En jij kan erbij zijn: live in De Krook of online vanuit je zetel. Ontdek ongeziene fragmenten, luister naar getuigen en experten uit de reeks en ga nadien live met hen in gesprek. Fatma Taspinar (VRT NWS) leidt de avond in goede banen.

Bis reacttoracism zomeractie

Maak je zelf racisme mee of ben je er getuige van?

Het is niet evident om (gevat) te reageren op racisme. Toch is elke reactie/tussenkomst een stap vooruit!

Orbit vzw en Avansa Oost-Brabant stomen de campagne #reacttoracism klaar. Heb jij een verhaal dat anderen kan inspireren om te reageren tegen racisme? Stuur het in en zet zo mee je schouders onder de actie.

Racismewijs ben je niet op 1 dag en niemand is vooroordelen-vrij
Racismewijs andere bril 2

Zet eens een andere bril op

Racismewijs worden is een voortdurend proces waarbij je elke dag je bewustzijn en je (zelf)kennis vergroot en je sociaal gedrag bijschaaft. Welke privileges heb ik wel/niet? Door welke bril kijk ik naar de samenleving? Hoe kan ik bijdragen aan meer gelijkheid?

Met Racismewijs willen we ogen openen en aanzetten tot actie ivm discriminatie wegens huidskleur. Maar er zijn nog andere ongelijkheden om aan te pakken. We vestigen daarop de aandacht via het project Power in the Picture.

Power in the picture


​Veel dank aan Naima Charkaoui!

Zij inspireerde ons met de term 'racismewijs'
uit haar boek Racisme. Over wonden en veerkracht.

Heb je een vraag of suggestie rond dit thema?

Neem contact op met onze specialiste racismewijsheid!

Herlinde Swinnen

Educatief medewerker Meer info