Racismewijs

Subtiel racisme

Personen van kleur krijgen geregeld te maken krijgen met (on)bedoelde, schijnbaar onbelangrijke opmerkingen en daden die hen keer op keer laten voelen dat ze 'anders' zijn en niet écht tot de samenleving behoren. Tijd om daar oog voor te hebben en komaf mee te maken.

Teammembers en blog

Subtiel racisme: herkennen en reageren

Hieronder delen we enkele voorbeelden die sensibiliseren voor het probleem én een lijstje om medestander te zijn van wie wordt geconfronteerd met subtiel racisme.

 • 100 Ways White People Can Make Life Less Frustrating For People of Color
  Micro-racisme: (on)bedoelde, schijnbaar onbelangrijke opmerkingen en daden die iemand van kleur keer op keer laten voelen dat hij/zij anders is. Hoe frustrerend! In dit satirische artikel in VICE lijst Keisiena Boom 100 tips aan om dat tegen te gaan.
 • De Olifantenluisteraar
  Gespot op Instagram: scherpe oren die de olifant in de kamer detecteren en situaties met onbewust racisme in beeld brengen. Om aandacht voor te hebben!
 • Diversiteit in de potlodendoos
  Als 'huidskleur' per definitie het 'roze' is, zegt dat onbewust dat een andere kleur niet meetelt. Gelukkig brengen steeds meer merken van tekenspullen doosjes met 'huidskleur' in alle tinten uit. Zoals de waskrijtjes waarover Linde Merckpoel vlogt of de potloodjes van SOM-Leuven.
 • Vanwaar kom jij nu echt?
  Ook goed bedoelde vragen kunnen kwetsen. Het BBC-filmpje hieronder weet de kijker daarvoor met humor te sensibiliseren.

Vragen over het thema?

Contacteer onze racismewijs-specialiste!

Herlinde Swinnen

Educatief medewerker Meer info
Datum bericht wo 16 juni '21