Breaking news

Stoorzender 2022

📢 projectoproep: tot € 3000 steun voor jouw gedurfde plan!

Headers nieuwsbrief en projecten vanaf 231221 76

Een duurzame en inclusieve samenleving in Oost-Brabant, daar gaat Avansa voor. Vol vertrouwen in de kracht van groepen om de spelregels in de samenleving te veranderen. Sluit jouw project of actie daarbij aan? Lees dan zeker verder.

Zo steunt Stoorzender jouw actie of project

Wij zetten graag budget en tijd in om acties en activisten te ondersteunen die in onze regio onrecht aankaarten en streven naar een duurzame en solidaire samenleving voor iedereen.

Sommige campagnes of acties zijn controversieel en krijgen daardoor niet altijd kansen. Avansa wil (disruptieve) acties (rond onze speerpunten) net wel ondersteunen om zo de strijd voor een rechtvaardige wereld aan te wakkeren.

Geïnteresseerd? Indien jouw actie/project voldoet aan onze criteria en voorwaarden (check het blauwe vak onderaan), meld je dan zo snel mogelijk aan! Ter inspiratie kan je hieronder een selectie acties ontdekken waarvoor Stoorzender helemaal warm loopt.

Twijfels? Niet zeker of jouw project of actie in aanmerking komt voor Stoorzender? Check zeker de FAQ onderaan. Nog vragen? Contacteer ons via 016 52 59 00 of info@avansa-oostbrabant.be

Stoorzender Timing
Formaat activiteiten website 58

Criteria en voorwaarden

wie

 • (in)formele groep (min 5 mensen) voor niet-professionele acties
 • iedereen onderschrijft de principes van geweldloos verzet

wat en hoe

 • directe actie of ander creatief, geweldloos, confronterend protest met een concrete eis tot verandering die haalbaar en realistisch is
 • acties die op lange termijn bijdragen aan systeemverandering, richting een duurzame, solidaire samenleving waarin het niet draait om het recht van de sterkste economische belangen
 • deze thema's scoren hoger: polarisatie, duurzaamheid en inspraak en actievormen die elders minder ondersteund worden

waar en wanneer

 • actie gericht op (inwoners van) Oost-Brabant: Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Boutersem, Diest, Geetbets, Glabbeek, Haacht, Herent, Hoegaarden, Holsbeek, Huldenberg, Keerbergen, Kortenaken, Kortenberg, Landen, Linter, Lubbeek, Overijse, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tervuren, Tielt-Winge, Tienen, Tremelo of Zoutleeuw
 • uitrol vóór 1 juli 2023

Ja aan lokale, collectieve initiatieven

Steeds meer mensen wereldwijd komen collectief op voor hun rechten en/of verzetten zich tegen onrecht en onderdrukking. Ze organiseren zichzelf in sociale bewegingen omdat dat de beste, en soms de enige, manier is om de heersende orde te veranderen.

Door een concrete eis te stellen tot verandering rond vb. antiracisme, klimaat, armoede of privatisering creëren die lokale initiatieven kansen voor de planeet en de minder machtige groepen. Zo maken ze deel uit van de grotere strijd voor een betere wereld.

Heb jij plannen? Dan kan Avansa jou ondersteunen! Binnenkort meer nieuws over Stoorzender 2023.

Stoorzender Timing 2

FAQ

 • Welke acties maken meer kans?

  Stoorzender geeft prioriteit aan

  • de thema’s privileges, polarisatie, duurzaamheid, inspraak
  • actievormen die elders minder kans maken op ondersteuning
 • Wat ondersteunt Stoorzender niet?
  • groepen die andere progressieve bewegingen uitsluiten
  • campagnes of educatieve projecten die enkel gericht zijn op bewustmaking;
  • gezondheidszorg of noodhulp;
  • structurele organisatiekosten zoals personeel of huur;
  • juridische procedures
 • Moeten we een vzw zijn om in aanmerking te komen?

  Nee. Elke vrijwilligersorganisatie die van plan is een protest te organiseren komt in aanmerking. Of je een feitelijke vereniging bent of een organisatie met rechtspersoonlijkheid (vzw, coöperatie...) doet er niet toe. Organisaties die professionelen in dienst hebben, zijn wel uitgesloten.

 • Kan ik advies inwinnen over mijn aanvraag?

  Twijfel je of jouw actie of project in aanmerking komt voor steun, contacteer ons dan op het nummer 016 52 59 00. We bespreken het dan.

  Komt je project of actie in aanmerking, dan vul je het aanvraagformulier in en nodigen we je uit om je idee te komen pitchen. We gaan open het gesprek aan om te achterhalen of jullie actie binnen ons fonds past.

  Bij positief advies bezorg je ons je definitief actieplan.

 • Waarom niet Leuven?

  Avansa Oost-Brabant is een regionale organisatie die een verschil wil maken voor de inwoners van alle 30 steden en gemeenten. Momenteel ondersteunen we andere acties in Leuven en kiezen we ervoor om met deze projectoproep op de andere gemeenten te focussen.

 • Kunnen we financiering aanvragen nadat onze actie heeft plaatsgevonden?

  Nee, wij financieren niet met terugwerkende kracht.

 • Onze actie overstijgt Oost-Brabant. Komen we in aanmerking?

  Ja, ook landelijke of online acties komen in aanmerking als ze relevant zijn voor inwoners van de betreffende gemeenten. Je moet ons kunnen overtuigen van de lokale impact en kunnen aantonen dat de ondersteuning regionaal gebruikt zal worden.

 • Actie-inspiratie nodig? Neem hier een kijkje

  Het internet is een onuitputtelijke bron van ideeën. Op de volgende websites vindt je heel wat lijsten met zotte ideeën voor directe actie.

  Commons Library heeft een heel boeiend portaal rond directe actie en disruptief actievoeren.
  Commons Library

  Beautiful Trouble, een internationaal collectief van activisten.
  Beautiful Trouble

  De 198 methodes van geweldloze actie van Gene Sharp.
  Geweldloze actie

Philsan Osman

Educatief medewerker Meer info

Katrien Zuallaert

Educatief medewerker Meer info

Piet Van Meerbeek

Educatief medewerker Meer info
Ready to Rebel met datum locatie en logo warm alarm

2023: Ready to Rebel?!

Wie activisme hoort, denkt al snel aan petities, mensen die zich vastlijmen aan een kunstwerk of zelfs aan relschoppers die het te bont maken. Activisme kan nochtans eindeloos veel vormen aannemen. Tijdens deze avond hebben we het samen met jou over de zin, onzin en noodzaak van activisme als motor van verandering.

🚀 Ook op het programma: de lancering van Stoorzender 2023 🚀


Datum bericht wo 22 juni '22