Duurzaamheid

Basics voor je moestuin

Planten in de moestuin kunnen onderverdeeld worden in verschillende families, met elk hun eigenschappen en bedreigingen. Maar hoe begin je er aan? Wij experimenteerden met een combinatie van online én offline leren in samenwerking met Velt Leuven. Met dank aan Jan Van Reusel voor de foto's.

1

Jan Vannoppen (Velt Leuven) liet deelnemers tijdens een online avond kennis maken met alle families. Tijdens het plaatsbezoek aan de Leerpluktuin in Hal 5 konden we met eigen ogen zien hoe dit er in de praktijk uitziet, ruikt en voelt. De tuin gebruikt maximaal de aanwezige hulpbronnen om in het stedelijke klimaat te tuinieren. Regenwater wordt opgevangen, afval gecomposteerd, de bodem bedekt, wisselteelt toegepast. Het gaat niet zomaar om de kilo's patatjes die uit de grond komen, wel over een grotere betrokkenheid van Leuvenaars bij het voedselsysteem.

2

Beginnersvragen?!

  • Hoe vermijd ik het gebruik van pesticiden?
  • Wanneer zaai, plant en oogst je je groenten?

    De moestuinkalender van Velt helpt je bij het opmaken van je planning. Je kan hem gratis downloaden via hun website. https://www.velt.be/kalender

  • Kan ik mij inschrijven voor de leerpluktuin?

    De jaarcursus 'ecologisch tuinieren' in de Velt-leerpluktuin bij Hal 5 (Kessel-Lo) is er voor iedereen die 'hands-on' de kneepjes wil leren gedurende één teeltseizoen. Heb je zin om deel te nemen in 2022? Laat het weten leerpluktuin@gmail.com.

  • Nog meer moestuinvragen?

    Bekijk de meest gestelde moestuinvragen op https://www.velt.be/moestuinvr.... Staat je vraag er niet tussen? Misschien vind je wel een antwoord in de actieve Facebookgroep.

Formaat activiteiten nieuwe website 27

Wil je op de hoogte blijven van onze (tuin)activiteiten? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief. Zo mis je niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws.

Datum bericht di 4 mei '21