Verslag van een bezoek aan een samentuin in een uniek kader, hartje Tildonk
In het centrum van Tildonk, verscholen achter het Sint Angela ligt een oude kloostertuin. In vroegere tijden produceerde de tuin voldoende groenten en fruit voor het internaat en de kloostergemeenschap. Met de jaren werd er steeds minder getuinierd en de moestuin raakte in verval. De hoogstamfruitbomen bleven dapper elk jaar een grote oogst voortbrengen en brachten zo de tuin weer onder de aandacht.
In het voorjaar van 2013 werd het idee opgevat om vanuit de kloostertuin een duurzaam samentuin project op te starten. Doel is om met z’n allen samen te werken en zo te voorzien in lokaal geteelde gezonde groenten, fruit en kruiden.
Maar er is meer, de kloostertuin wil ook een stukje openbare ruimte maken. De tuin met zijn unieke 19de-eeuwse charme leent zich uitstekend om uit te rusten, te praten, te dromen en te spelen. En de schuur ... is de gedroomde ontmoetingsruimte voor de toekomst, hartje Tildonk!
Geen lidgeld, geen drempel
Tijdens de uitstap met de Voedselbospioniers op 9 mei waren we bijzonder nieuwsgierig naar de manier waarop burgerprojecten erin slagen om een brede groep mensen te bereiken met hun activiteiten.
We hadden daarover niet alleen een gesprek met een aantal trekkers van de Nieuwe Kloostertuin, maar ook met Saar Monden van Groenloof. Groenloof is samen met CSA De Plek de drijvende kracht achter de biomarkt in Werchter. De succesfactoren van beide projecten ontdek je hieronder.
Avansa Oost-Brabant wil duurzaamheidstrekkers met elkaar in contact brengen. Om van elkaar te leren, om elkaar te inspireren en misschien samen te werken in de toekomst. Daarom vind je onderaan elk verslag van 'Voedselbospioniers op stap' de nodige contactinfo. Get in touch!