Op de tekentafel

Buurtkracht

Wat is het verborgen potentieel van jouw buurt? Een uitdagend spel voor straffe buurtplannen!

Formaat activiteiten nieuwe website 15

Wil je graag beweging in je wijk?

Zit je met een idee om je omgeving te verfraaien? Dacht je aan een gedeelde moestuin. Kriebelt het om een braakliggend stuk grond om te toveren tot gemeenschapsplek. Wil je en materialen-deelgroep opstarten, of wil je gewoon meer verbinding met de mensen in je straat?


Wakker de kracht van je buurt aan!

Avansa ontwikkelde een methodiek voor burgers die hun buurt willen versterken en verbinden. Samen ga je op een luchtige en creatieve manier aan de slag om jouw buurtkracht aan wakkeren. Op het einde van het proces heb je niet alleen concrete plannen om samen in actie te schieten, maar je kent je buurt ook beter en je weet wat je aan elkaar hebt.

Wie zijn jullie?!

Jullie zijn (een groepje) burgers die geloven dat er meer mogelijk is in jullie buurt! En daar wil je iets mee doen.

Misschien borrelen er al ideeën en aarzel je nog om het concreet te maken of weet je niet goed hoe je er anderen bij kan betrekken. Misschien heb je geen concreet idee maar weet je wel dat er potentieel zit?

Aarzel niet om jezelf hieronder kandidaat te stellen of geef ons een belletje. Graag kijken we hoe we jullie buurt kunnen versterken!

DROOM opdracht VISIE opdracht PLAN 1

Verloop:

 • Stap 1: Kennismaking en opstart met de kerngroep
 • Stap 2: Buurt betrekken en verbinden
 • Stap 3: Gedeelde visie en dromen
 • Stap 4: Van idee naar actie

Ter inspiratie: hier zijn we al aan de slag

 • Outgaarden
  In het kleine dorpje van 600 inwoners dromen ze van een buurtplek om te verbinden. Hoe maken we dat concreet?
 • Heverlee
  Wat is het volle potentieel van een wijkpleintje? Er wordt gedroomd van vergroening en opfleuring. Ze zijn alvast van start gegaan met het doorgeven van het "burenboekje" (zoals een vriendenboekje) om elkaar beter te leren kennen.
 • Schaffen
  Op een ludieke en laagdrempelige manier buren met elkaar laten kennismaken? Moet kunnen! En wie weet welke ideeën eruit voortvloeien ...

Maar is is veel meer mogelijk... Ben je geprikkeld, maar zoek je nog inspiratie? Kijk dan bijvoorbeeld eens op de website van tuinstraten of geniaal lokaal en kijk of deze je kunnen inspireren.

Psst. Het buurtspel is gratis en je speelt het volledig corona-proof. (Een deel) online, (een deel) live, we kiezen de veiligste en meest passende aanpak van het moment!

Buurtkracht? Da's kracht van de buurt, die tevoorschijn komt wanneer we ideeën, talenten, goesting, en dromen bundelen om een gedeeld doel te bereiken.
Formaat activiteiten nieuwe website 16

Jouw buurt ook?

Participatie-wizzards Piet Van Meerbeek en Wim Erkelbout staan te popelen om aan de slag te gaan met 'Buurtkracht'. Heeft jouw buurt plannen?

Datum bericht do 20 mei '21