Webinars en co


Van panelgesprekken tot studiedagen - Avansa nodigt geregeld experts uit voor de nodige toelichting bij actuele thema's. Je kan live deelnemen aan die activiteiten, maar ook de opnames (her)bekijken.

Header webinars en co
DIALOOG webinar nov 2023 thumb website

Herstel is dialoog na conflict?

Een misdrijf veroorzaakt leed, zowel voor het slachtoffer, voor de dader als voor de samenleving. Hoe gaan we daarmee om op een constructieve manier? Deze webinar schept een beeld van de moeilijke, maar o zo waardevolle zoektocht naar herstel van wat soms onherstelbaar lijkt of blijkt.

Bart Schoovaerts, educatief medewerker bij Avansa Oost-Brabant, praat erover met Dorien Van Humbeeck, coördinator transitiehuis Mechelen, Mania Caelen, directielid van de gevangenis in Hasselt, Daria Nashat, deelnemer van 'kaffee detinee' en de DIALOOGgroep in Leuven Centraal en ten slotte Johan Deklerck, doctor in de criminologie.

bekijk de video
Big tech ai website thumb

Big tech & AI

Gebruik je vaak het internet? Of gebruikt het internet jou? Worden we niet steeds meer een verkoopsartikel in de handen van giga-softwarebedrijven die onze data samenharken en doorverkopen op de markt? En wat betekent artificiële intelligentie voor onze mensenrechten, onze democratie of ons klimaat?

Peter Olsthoorn
, journalist en auteur van 'Baas over eigen data', Pieter Meysman, onderzoeker AI aan de Universiteit Antwerpen en Stijn Vanhandsaeme die medeoprichter van de burgercoöperatie Nubo gaan hierover met mekaar in gesprek.

bekijk de video
Thumb CLT

Overal gemeenschapsgrond

Een Community Land Trust als tegengewicht voor een onbetaalbare huizenmarkt? Woning en grond loskoppelen blijkt al sinds de jaren '80 een beproefd model in de VS en krijgt nu ook bij ons voet aan wal.

We gingen het gesprek aan met Trui Maes en Hanne Verstreken. Respectievelijk in Gent en Leuven effenen zij samen met overheid, middenveld/sympathisanten en bewoners het CLT-pad met al zijn juridische uitdagingen.
Deze avond sloot aan bij het project Van Grondlos.

bekijk de video
Thumb Boeren bijen en burgers

Boeren, bijen en burgers

Gesprek met Maïka De Keyzer, expert historische agrarische commons, en Tom Troonbeeckx aka Boer Tom van de coöperatie BoerEnCompagnie. Deze avond sloot aan bij het project Multipoly.

🔎 Op zoek naar een CSA-boer in jouw buurt? Check de kaart!

bekijk de video
Thumb video Cloudmoney

Cloudmoney

Een avond met economisch antropoloog Brett Scott als aftrap van het project TransACTIE. Gesprek in het Engels, vertaling beschikbaar.

✍️ Volg het werk van Brett via zijn blog.

bekijk de video
Thumb video Natural Farming

Natural Farming

De principes uitgelegd door Kutluhan Özdemir. In het Engels. Avansa Oost-Brabant ondersteunde enkele Natural Farming weekends (lees hier de bijhorende blog).

bekijk de video
Thumb Belgie zonder groei 1

België zonder groei: crisis of kans?

We gingen in gesprek over de kansen en gevaren van een 'economie van het genoeg' met Jan Mertens, denktank Oikos en columnist MO*, Soumaya Majdoubonderzoeker VUB, universiteit Barcelona en auteur van Consumeren als konijnen en Johan Eyckmans, hoogleraar Milieu-economie KU Brussel. Deze avond sloot aan bij Warm Alarm '22 en het project Multipoly.

💡Inspiratie voor een België zonder groei?

bekijk de video

Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws.