Duurzaamheid

De Natural-Farmingbeweging

Een workshop eind 2022 was de kickstart van een groeiende en bloeiende beweging in 2023.

Natural Farming blog

Masanobu Fukuoka was een Japanse boer en filosoof die de “natural farming” of ook "do nothing farming"-methode ontwikkelde, wat niet betekent dat er geen werk aan te pas komt, maar eerder dat je niet ingrijpt tegen natuurlijke processen.

Linda, Rob en Sabina volgden in Nederland een workshop Natural Farming en klopten bij Avansa aan met de uitnodiging: wij willen dit ook in België mogelijk maken, kunnen jullie ons ondersteunen? En zo geschiedde... Een workshop in oktober 2022 leverde 60 enthousiaste deelnemers op en bleek het begin van een beweging die intussen:

 • 7 nieuwe workshop-weekends organiseerden bijna iedere provincie in Vlaanderen
 • de workshops uitrollen naar Nederland, Spanje, Engeland, Hongarije ...
 • de inhoud van de workshop verwerken tot een boek
 • crowdfunding organiseerden om dit ook in Kenya mogelijk te maken
 • een website bouwen voor Natural Farming Vlaanderen
 • een eerste Natural Farm in Ranst starten, ook basis voor netwerkevents voor Natural Farmers
 • een eerste Natural-Farmkwekerij starten in Rotselaar
 • Audio- en filmmateriaal maaktek over Kutluhans werk
 • Zaden verzamelt van ongerepte fruitbomen en een zaadbank voor verdeling aanlegden
 • Honderden boomzaailingen uitdeelden
 • ...

In mei 2023 organiseerden we opnieuw in Oost-Brabant een weekend voor 60 geïnteresseerden bij WaarAnders vzw in Bierbeek.

Deze keer namen de vrijwilligers nóg meer in handen. Enkele voorbeelden (ze deden nog veel meer dan ik hier kan benoemen): Kutluhan en Rubina delen gratis hun tijd en kennis, Dirk en Rob bouwden de locatie op, Martine en Tine kookten heerlijke maaltijden, Helen zorgde voor boeketjes en verfrissende drankjes, Chris zorgde voor tenten en stoelen, de donderdagmeisjes schoonden kilo's zaden, Tim deed de technische ondersteuning, Lief trok prachtige foto's, Jarl en Maaike kwamen hun projecten voorstellen, Sabina bracht Kutluhan naar de luchthaven, Linda weefde het web tussen iedereen.

Als organisatie is het voor Avansa boeiend om te zien wat onze tijdelijke professionele ondersteuning mee in beweging heeft mogen zetten. Een aantal deelnemers verwoordden voor ons hieronder wat dit weekend met hen deed.

Natural Farming blog 1

Laat ons vertrouwen hebben in de natuur en samenwerken mét de natuur

"Het was een bijzondere intro dit weekend, door Kuthluhan Özdemir, een natural farmer uit Italië met een missie.

De intelligentie van de natuur werkt moeiteloos, harmonieus en spontaan. Als we de natuur observeren, zien we dat er geen moeite wordt gedaan. Gras probeert niet te groeien, het groeit gewoon. Vogels proberen niet te vliegen, ze vliegen gewoon. Het is de natuur van de zon om te schijnen. Het is de natuur van de sterren om te fonkelen. En het is ook de natuur van de mens om dromen te verwezenlijken zonder veel moeite.

Als wij de krachten van harmonie en vreugde gebruiken, kunnen wij de aarde wakker maken en bewerken met het nietsdoenprincipe! Niet ploegen, wieden of snoeien, geen kunstmest, pesticiden of grote machines. Kuthluhan en zijn team maken er hun levenswerk van om Natural Farming volgens de principes van Masanobu Fukuoka bij zoveel mogelijk mensen te brengen." Lutgart Lyen (Het Traagste Brood, zadenvermeerderaars van oude graansoorten en ambachtelijke bakkerij)

De weg van de uitnodiging

"Wat als een uitnodiging begon, werd een feest. Het begon ergens met een vonk en op natuurlijke wijze kwam van het een het ander. Ondertussen is Natural Farming booming, without business! Vrijwilligheid blijkt een sleutelwoord te zijn om vastgereden paden te verlaten, de wereld weer te openen en verbinding mogelijk te maken. Zo verwelkomd worden, dat werkt! Mijn respect voor die voelbare samenwerking is groot.

Kutluhan zegt te gaan daar waar hij wordt uitgenodigd. Daar waar er ruimte is om weer voeling te krijgen met de grond van ons bestaan, met de natuur die onze voedingsbodem is. Omdat de noodzaak zich stelt. Hij nodigt ons uit om met andere ogen naar de natuur te kijken, onze invasieve ziens-en werkwijze te verlaten. Zijn respect voor de natuur zit diepgeworteld. Hij nodigt ons uit het vertrouwen te ontwikkelen in het zelf herstellend vermogen van de grond, mits we dat faciliteren." Tine Van Eesbeek

Natural Farming blog 2

Awakening of the soil

"Het natural-farmingweekend was voor mij een les in “awakening nature’s wisdom” in onszelf. Kutluhan leert ons hoe we met liefde en respect de natuur, bomen, zaden, planten, grond kunnen behandelen zodat we de rijkdom van moeder aarde zonder veel moeite kunnen ontvangen.

Op de tweede dag hebben we mogen ervaren hoe je samen met anderen zoveel kan bereiken. Met de ganse groep hebben we een stuk grond mogen bewerken met mest, stro en hooi. Dit was gewéldig leuk, lachen en spelen in balen hooi en stro, wat een zalige ervaring! Mijn kind kwam naar boven, gestimuleerd wordt door de geur van de vruchtbare grond, de muziek, het samen werken en spelen." Ingrid Van Noten

"Dankbaar dat ik erbij mocht zijn. Dankbaar voor de zen-master Kutluhan dat hij zijn kennis wil delen met iedereen die het horen wil. En eigenlijk zou iedereen het moeten willen horen. Landbouw in functie van voedselproductie, en niet meer of niet minder. Leren omgaan met de kracht en de liefde van (en voor) de natuur." Sam Spreuwers

"Wat ik vooral merk door nu dieper in te gaan op de methode van Natural Farming, is dat het grootste probleem in mijn eigen hoofd zit. We zitten vast met het idee dat we controle moeten uitoefenen. Het voornaamste is loslaten. Loslaten van wat ik weet of denk te weten en gewoon observeren.

Het probleem zijn niet de "schadelijke" insecten of invasieve onkruiden. Het is mijn eigen beperkte kijk op die symptomen. Kijk verder, open je geest, observeer en creëer biodiversiteit." Katrien Gilson

Datum bericht do 8 juni '23