Een wijngaard vol natuur

Leven en werken in de natuur, het klinkt romantisch. Maar boeren is vooral hard werken. En dan werkt ‘de natuur’ soms niet mee. Plantjes worden al snel onkruid, dieren worden plagen, schimmels doen de oogst mislukken. Het kan ook anders. Landbouw en natuur kunnen ook samenwerken en elkaar versterken. De juiste planten kunnen de bodem op een natuurlijke manier bemesten. Natuurlijke vijanden kunnen schadelijke beestjes in toom houden. En als de landbouw natuurvriendelijker wordt, kunnen bedreigde soorten een comeback maken. Kunnen landbouw en natuur vrienden zijn?

Podcast Fruitige verhalen Aflevering 3

In aflevering 3 zijn Patrick Nijs (Wijnfaktorij) en Sanne Govaert (Natuurpunt ten tijde van het interview) te gast.

  • Patrick Nijs maakt zijn eigen wijnen met ongelooflijk veel liefde, passie en dankbaarheid. Hij doet aan regeneratieve wijnbouw in symbiose met de natuur. Hij is een meester in het blenden van druivenrassen. Hij kent intussen elke wijnstok van zijn wijngaard, spreekt er bijna tegen. Wijn maken op de eigen wijngaard: het is Patrick zijn grote geluk. Zijn rode wijn Chansaar 2019 werd onlangs bekroond met een Belgian Wine Award van Gault&Milliau.
  • Sanne Govaert is biologe en doctor in de bio-ingenieurswetenschappen. Ze was tijdens dit interview projectcoördinator "boer zoekt natuur, natuur zoekt boer". Voor dit project slaan het Algemeen Boerensyndicaat en Natuurpunt de handen in elkaar om de toenemende polarisatie tussen landbouw en natuur te begrijpen en terug te dringen. Recent schreef ze mee aan de brochure Zakgids om landbouwers en natuurbeschermers dichter bij elkaar te brengen.

🎧 Luister hier of op Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts naar aflevering 3 van Fruitige verhalen: Een wijngaard vol natuur.