We brachten een bezoek aan het bekendste voedselbos van Nederland: Voedselbos Ketelbroek. Wat ooit een kale maïsakker van 2,4 hectare was, is getransformeerd tot een groene, eetbare oase te midden van een landschap vol raaigras en maïsvelden. Met 400 aangeplante soorten — waarvan er nog 390 leven — en jaarlijks 3.000 bezoekers, is Ketelbroek veel meer dan een bos. Het is een levend laboratorium die een duidelijke boodschap uitdraagt: "Als de tijd rijp is, moet jij rijp zijn voor de tijd."
Wouter Van Eck is dé voedselbos-pionier van de Lage Landen. In 2009 – toen het woord voedselbos nog niet was uitgevonden – startte hij met zijn project Food Forest Ketelbroek te Groesbeek (NL). De voormalige maïsakker van 2,4 ha is ondertussen uitgegroeid tot een groene, eetbare oase in een woestijn van raaigrasvelden en maïsakkers. Het sterrenrestaurant De Nieuwe Winkel in Nijmegen (volledig plantaardig) is er vaste klant. Reden genoeg voor ons om er op bezoek te gaan!
Rupsen zijn zoals hangjongeren. We houden van vlinders, maar niet van hun kinderen
Voedselbossen zijn hot. Of liever: droog. Droogte was namelijk een centraal thema tijdens de rondleiding. Gelukkig valt daar op natuurlijke wijze iets aan te doen. Volgens onze gids zijn er vier cruciale factoren die de droogteresistentie van een voedselbos bepalen:
Onderzoekers van Wageningen University & Research bestudeerden twee jaar lang welke planten het aantrekkelijkst zijn voor insecten. Hun conclusie? Combineer inheemse én uitheemse soorten om de bloeiperiode – de zogenaamde bloesemboog – te verlengen.
Meer spreiding in bloei betekent meer voedsel voor insecten, en dus: meer bijenpret.
Een mooi voorbeeld uit Ketelbroek:
Wanneer onze gewone vlier is uitgebloeid, komt de Canadese vlier juist in bloei
Timothy Lacroix van Voedseltuin Laeckvaleye was mee op bezoek en had een bijzonder handige app bij zich die vogels kon herkennen aan hun gezang. Hieronder vind je een overzicht van alle vogels die we tijdens ons bezoek hebben waargenomen. Het illustreert nog maar eens hoe rijk de biodiversiteit in Voedselbos Ketelbroek is.
Ronny, voedselbosser uit ons voedselbosnetwerk Oost-Brabant, had als bedankje een tegeltje met spreuk gemaakt voor Wouter. Na ons bezoek schreef hij ook een mooi gedicht waarvan we graag een fragment met jullie delen:
“Het gaat hier absoluut niet over een fata morgana,
Ketelbroek is een reële plek van levendige flora en fauna.
Er wordt gemusiceerd met een partituur van natuur en permacultuur,
een gezondheidskuur vrij van chemicaliën, zuiver en puur.”
Samen met een kleine delegatie pioniers van het voedselbosnetwerk Oost-Brabant bezochten wij voedselbos Ketelbroek en De Reiziger. Maar wie zijn deze pioniers eigenlijk?
Het Voedselbosnetwerk Oost-Brabant verbindt de groeiende groep voedselbospioniers die vanuit een bottom-up beweging werken aan een ander landbouw- en natuursysteem. Deze pioniers zien niet alleen dat het anders moet – ze brengen de verandering ook in de praktijk. Binnen het netwerk creëert Avansa Oost-Brabant samen met hen kansen voor ontmoeting, kennisdeling, uitwisseling van tools en ideeën, samenwerking aan projecten en het versterken van het netwerk via gezamenlijke activiteiten.
En blijf op de hoogte van al onze projecten en activiteiten.