Wat als voedselproductie tegelijk de aarde verrijkt én mensen laat groeien? Welkom in Voedselbos De Reiziger – een jong voedselbos (gestart in 2024) in een oud bos, waar zestig jaar oude bomen samenleven met frisse ideeën.
De Reiziger maakt deel uit van coöperatie ARBRES, een netwerk van voedselbossen met een heldere visie: diversiteit is de sleutel tot ecologische en sociale veerkracht.
Daarom biedt De Reiziger werkervaring aan jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo krijgt wie buiten de lijntjes valt toch een plek in het grotere geheel.
“In de juiste omgeving heeft iedereen een unieke functie”
Onder het dichte bladerdak van Voedselbos De Reiziger groeit een rijke verzameling aan paddenstoelen, noten en andere schaduwminnende soorten. Want nee, niet elk voedselbos hoeft zonovergoten te zijn — ook in de schaduw bloeit het leven.
Steven, de voedselbosboer en ontwerper van dit bos, leidt ons vandaag rond. Hij werkt op bosrijke kleigrond met een indrukwekkende bodemkwaliteit: al 7% koolstof — een stevige basis voor veerkrachtig bodemleven én duurzame productie.
Voedselbossen klinken idyllisch, maar zonder kennis van bodemchemie kom je er niet.
Wist je bijvoorbeeld dat molybdeen, een spoorelement in de bodem, cruciaal is voor de stikstoffixatie bij vlinderbloemigen? Wij ook niet — tot dit bezoek.
Tijdens ons bezoek aan voedselbos De Reiziger maakten we kennis met een beruchte indringer: de Japanse duizendknoop. Omdat deze plant in Europa geen natuurlijke vijanden heeft, kan hij zich ongehinderd verspreiden. Steven vond een creatieve en natuurlijke manier om deze plant te stoppen.
Steven’s natuurlijke aanpak:
Zo laat je de plant energie verspillen aan het onmogelijke. En op deze manier geef jij de rest van je bos een voorsprong.
Samen met een kleine delegatie pioniers van het voedselbosnetwerk Oost-Brabant bezochten wij voedselbos Ketelbroek en De Reiziger. Maar wie zijn deze pioniers eigenlijk?
Het Voedselbosnetwerk Oost-Brabant verbindt de groeiende groep voedselbospioniers die vanuit een bottom-up beweging werken aan een ander landbouw- en natuursysteem.
Deze pioniers zien niet alleen dat het anders moet – ze brengen de verandering ook in de praktijk. Binnen het netwerk creëert Avansa Oost-Brabant samen met hen kansen voor ontmoeting, kennisdeling, uitwisseling van tools en ideeën, samenwerking aan projecten en het versterken van het netwerk via gezamenlijke activiteiten.
Het was fijn eens een tijdsreis te kunnen maken samen met superleuke mensen naar de toekomst van onze eigen projecten. Wat een dag! Dankjewel iedereen!
En blijf op de hoogte van al onze projecten en activiteiten.