Duurzaamheid is al jaren een speerpunt van Avansa. Tijd dus om ons kantoorgebouw onder de loep te nemen, onder begeleiding van de Leuvense architecten van 't Jonck-Nilis.
First things first. Dat was in ons geval dus extra isoleren. De vloeren, het dak en de ramen van het kantoorgebouw waren al eerder geïsoleerd, maar het kon beter. De meterslange muur langs de tuin van de buren kreeg een vakkundig aan de binnenzijde geplaatst ‘dekentje’ tegen de koude. Een slimme ingreep om permanent de verwarmingsdruk te verlagen. Isolatie check!
Next level: hernieuwbare energie. Met als slagzin ‘Samen naar beter’ zal het niemand verbazen dat we voor de plaatsing van onze zonnepanelen in zee gingen met een lokale energie-coöperatie.
ECoOb installeerde in het Leuvense tal van zonneparken op grote publieke gebouwen en ook Avansa stelde haar dak ter beschikking. De panelen zijn eigendom van de coöperatie (van alle leden samen dus) en Avansa neemt zonnestroom af aan een vaste, niet marktgedreven prijs. Ecologisch én economisch!
Maar het kon nog beter. Onze oude gasketel kreeg duurzame concurrentie van state-of-the-art warmtepompen. Die worden niet alleen aangedreven met onze duurzaam geproduceerd elektriciteit — de zonnepanelen — maar zijn ook vele efficiënter. Elke kilowatt stroom die erin gaat, levert een veelvoud aan kilowatt warmte op. Bovendien geldt dat zelfs ineens ook voor de koeling, die verademing brengt in hete zomers.
De klimaatcrisis uit zich in extremen zoals langdurige hitte en droogtestress, maar ook onbeheersbare wolkbreuken en overstromingen.
Regenwater goed in de grond laten dringen, is cruciaal om ons daartegen te wapenen. Reden genoeg om de Avansa-overkapping te verwijderen, het terras te verkleinen en de betonnen oprit open te breken tot een karrespoor met vrolijke grondbedekkers.
Met ons buitenmaatse dak was het ook belangrijk om aan regenwater te recupereren. Een flinke regenput zorgt ervoor dat het hemelwater voortaan eerst langs onze wc’s passeert voor het richting riolering gaat.
Biodiversiteit is nog zo’n issue van mondiaal formaat waar we lokaal kunnen aan werken. Daarom ging Avansa in gesprek met stad Leuven om twee parkeerplaatsen voor het kantoor om te toveren in plantvakken. Waar dus ook ineens water de grond in kan sijpelen; twee vliegen in één klap.
De aanplantingen geven de straat niet alleen een extra toets groen, maar de boompjes zorgen in de zomer bovendien voor de nodige schaduw op kantoor.
Sinds kort krijgen we ook steun van een duo vrijwilligers met groene vingers die onze planten vakkundig onderhouden. Merci Geert(rui) en Marijke!