Moeten alle standbeelden van Leopold II tegen de vlakte? Mag je nog blank zeggen en wat met het n-woord? Hoe kijkt de oudere generatie Belgen daar tegenaan? En wat denken mensen hier bij ons met roots in de voormalige kolonies? De podcast De Conversaties gaat op zoek naar de mens in het verhaal van de kolonisatie, op zoek naar verbinding.
Onze koloniale erfenis is een onderwerp dat al snel leidt tot verhitte meningen. Maar hoe kunnen we hierover een deftig gesprek organiseren? Zónder dat dit leidt tot discussie of pogingen om te overtuigen? Kortom, een meerstemmig gesprek dat niet wil overtuigen of verzandt in heen-en-weergeroep?
Toen het project Conversaties over verleden, heden en toekomst van onderzoeksters Sarah Van Ruyskensvelde en Mieke Berghmans startte, was net de Congocommissie klaar met een lijvig rapport. Het debat over de publicatie van het eindrapport leidde tot politiek geruzie, maar dus geen oplossing. Nu, drie jaar later, is het eindrapport trouwens nog steeds niet gepubliceerd.
De onderzoeksters stelden vast dat er heel veel problemen worden benoemd, die dan extra in de verf worden gezet en polemiek rond gecreëerd, maar ze worden niet opgelost.
Het idee borrelde op om het misschien van onderuit proberen op te lossen. Stel dat je twee mensen samenzet: iemand die niet echt graten ziet in de kolonisatie en iemand die eronder geleden heeft. Hoe kunnen we die een deftig gesprek laten voeren en misschien zelfs het tof vinden dat ze mekaar hebben leren kennen?
Géén debat of een poging om een consensus te bereiken, wél een experiment om een meerstemmig gesprek over ons koloniale verleden te voeren. Dat was het uitgangspunt.
Sarah Van Ruyskensvelde en Mieke Berghmans besloten op zoek te gaan naar nieuwe, ándere manieren van spreken. Hoe moeten we zo'n gesprekken opbouwen? En hoe zorg je ervoor dat het niet ontaardt in een discussie of heen-en-weergeroep? Hoe praat je over moeilijke onderwerpen?
In het begin was de spanning te snijden, maar de moderator leidde alles in goede banen, zodat er geen discussie ontstond
In de lente van 2024 breide educatief medewerker bij Avansa Oost-Brabant Tiny Alaerts een vervolg aan dit eerste experiment en paste de ontwikkelde gespreksmethode toe in De Conversaties.
Vijf zaterdagen lang legden deelnemers hun hart open en bloot op tafel. Begeleid door een moderator deelden ze hun ervaringen over hun band met het koloniale verleden, de naweeën daarvan en de impact ervan op hun leven.
Door de gesprekken en de oefeningen groeit er een enorm respect voor iedere persoon
Uit het project vloeide de gelijknamige podcast De Conversaties voort. Journalist en podcastmaker Liesbeth Gijsel sprak met deelnemers van De Conversaties. In vijf podcastafleveringen gaat ze op zoek naar de mens in het verhaal van de kolonisatie. Op zoek naar verbinding, weg van zwart-wit, richting begrip en veel kleuren.
De podcast maakt bovendien deel uit van de reeks Postkoloniaal België en Nederland van de lage landen. De reeks onderzoekt hoe België en Nederland omgaan met hun koloniale verleden in Afrika, Azië en Zuid-Amerika. Hoe het daar vroeger was, wat er nu gebeurt en hoe het verleden doorwerkt in het heden.'
Journalist en podcastmaker Liesbeth Gijsel sprak met enkele deelnemers van De Conversaties. In vijf podcastafleveringen gaat ze op zoek naar de mens in het verhaal van de kolonisatie. Op zoek naar verbinding, weg van zwart-wit, richting begrip en veel kleuren.
Of kom naar Aarschot ontmoet Congo en ga zelf in gesprek met enkele deelnemers van De Conversaties. Zij vertellen wat hun deelname voor hen persoonlijk heeft betekend.
Ook nog op het programma die dag:
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws. We sturen onze nieuwsbrief maandelijks. We gaan je dus niet spammen, beloofd. 😉