Voedselbospioniers op stap

# 4. Het WIJ-lannd

Van een drassige weide via een pad van vergunningen naar een voedselbos? Verslag van een bezoek aan een WIJ-lannd met inspirerende ambitie in Keerbergen!

Dertig jaar geleden kocht Ann De Belder een wei in Keerbergen om er een paard op te zetten. Een zware val zorgde ervoor dat ze dat plan niet uitvoerde. Ze plantte dan maar wat (fruit)bomen en gebruikte de plek voornamelijk als groene oase om tot rust te komen of vrienden te ontvangen.

Haar inspiratie om er een voedselbos van te maken, kreeg ze tijdens een bezoek aan De Woudezel. Dat is een van de oudste voedselbossen in Vlaanderen.

WIJ lannd strip

Een kronkelend pad van vergunningen en reglementen

In praktijk bleek het niet zo evident om een voedselbos te creëren. Anns terrein ligt langs een moerassig natuurgebied. Ze wenste bovendien alle aanplantingen reglementair uit te voeren. Maar hoe moet dat dan? Wat zegt de wet?

Ann werd dikwijls van het kastje naar de muur gestuurd. Het partnership met Regionaal Landschap Noord-Hageland zorgde voor een doorbraak: zij kennen het overheidsjargon! Uiteindelijk, na meerdere pogingen, kreeg Ann de omgevingsvergunning goedgekeurd. Nu kon ze het plan bijsturen en uitvoeren, helemaal volgens de regels. Zo mag het terrein slechts enkele hoogstammen huisvesten, moet het grasland op een specifieke manier worden beheerd en ligt de focus verplicht op inheemse soorten.

De boomlaag werd al dertig jaar geleden aangeplant. De appelbomen en wilgen ogen ondertussen indrukwekkend. De beplanting die er nog bijkomt, is lager. Op dit moment vult Ann de struiklaag van haar voedselbos aan met hagen, bessenstruiken enz. Het gras wordt gezeisd.

  • WIJ lannd sfeerbeeld
  • Hoge beelden 1

Natte voeten

Het WIJ-lannd grenst aan de door Natuurpunt beheerde Broekelei, een vengebied van 40 ha. Ann laat haar van nature drassige terrein daarom evolueren naar een voedselbos met droge en natte zones.

Zo trakteerde ze de amfibieën in de buurt op drie kikker- en salamanderpoelen. Die werden aangelegd in samenwerking met Regionaal Landschap Noord-Hageland. Een deel van de weide werd vervolgens met de uitgegraven grond opgehoogd. Prima voor de planten die niet van natte voeten houden!

  • WIJ lannd bloemenpesto
  • WIJ lannd algemeen beeld

Wildpluk

  • ethische code
    Volgens het bosdecreet is wildpluk niet toegestaan in een natuurgebied, maar wel op de openbare weg of privéterreinen. Ann mag dus wildplukken op het WIJ-lannd, maar zij kiest ervoor om daarbij wel heel bewust de ethische code van de wildplukkers te respecteren.
  • dromen delen
    Toen er onverwacht tijd vrijkwam in haar hectische leven, volgde Ann een jaaropleiding wildpluk. Dat wakkerde een passie aan die ze graag deelt met anderen. Het educatieve aanbod van WIJ-lannd inspireert nu het publiek met wildplukwandelingen, workshops enz. Net om die reden heeft Ann op haar terrein extra oog en interesse voor planten die (deels) eetbaar zijn.
  • toppers van Ann
    > lekkerste bes = taxusbes (let op: pit is giftig)
    > lekkerste recept = likeur van gele kornoelje (na zeven, bessen voor confituur)
    > eenvoudigste recept = smoothie van distel met water en appelsap (zeven)
    > meest speciale recept = geroosterde zaden van gewone Berenklauw
    > Wildplukrecepten uitstap Wij lannd

Starten met wildpluk? Probeer recepten met paardenbloem, zevenblad, netel en vogelmuur!
Ann De Belder, WIJ-lannd

Blijven dromen, ondanks nattigheid en reglementen

Tijdens de uitstap met de Voedselbospioniers op 9 juni ging Ann De Belder met ons op pad in haar WIJ-lannd. Zij vertelde hoe ze dat drassige terrein stap voor stap - volgens de regels en met veel passie - omvormt tot een voedselbos met de focus op beleving en het verhogen van de biodiversiteit. Op het einde namen we de tijd om na te gaan welke succesfactoren Ann inzet en hoe deze ook voor andere voedselbospioniers kunnen renderen.

WIJ lannd succesfactoren

Voedselbosnetwerk

Avansa Oost-Brabant wil duurzaamheidstrekkers met elkaar in contact brengen. Om van elkaar te leren, om elkaar te inspireren en misschien samen te werken in de toekomst. Daarom vind je onderaan elk verslag van 'Voedselbospioniers op stap' de nodige contactinfo. Get in touch!

WIJ lannd contact
Tweedaagse duurzaamheid

Workshop-vrijdagen voor duurzaamheidswerkers

Geïnspireerd? Dan is de tweedaagse voor duurzaamheidswerkers misschien ook iets voor jou. Samen met een groep gelijkgestemden duik je in de relatie mens-natuur. Wat zit onder het topje van de ijsberg?

Deze twee workshop-vrijdagen bieden de gelegenheid om inspiratie en moed op te doen en het uitdagende thema duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen.

Projectleiding Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Datum bericht di 22 juni '21