Voedselbospioniers op stap

# 3. De Moutgaard

Wonen in het voormalige gemeentehuis en een voedselbos aanleggen op gemeentegrond? Verslag van een bezoek aan een eco-sociocultureel initiatief in Outgaarden!

In 2014 kochten Björn en Riet het vroegere gemeentehuis van Outgaarden om er een ontmoetingsplek van te maken waar sociale en duurzame initiatieven ontwikkeld worden.

Een van de initiatieven waar ze mee bezig zijn is Voedselbos De Moutgaard. Het voedselbos is niet hun eigendom, maar bevindt zich op een openbare plek (eigendom van de gemeente Hoegaarden).

De Moutgaard strip

Welkomstknuffels van Gerard en Fernand

Gerard en Fernand zijn kunekune varkens, een klein ras dat oorspronkelijk gehouden werd door de Maori in Nieuw Zeeland. Het zijn aanhankelijke levensgenieters die dol zijn op gezelschap. Verder staan ze erom bekend niet (veel) te wroeten. Dat maakt ze ideaal om het gras mee te onderhouden in een voedselbos.

  • De Moutgaard varkentjes
  • De Moutgaard oud gemeentehuis
  • 50989685782 c155134ea3 b

Verbinding troef

Een amfitheater bij een voedselbos?! Tuurlijk, want de Moutgaard loopt helemaal warm voor sociale activiteiten. Samen werken, koken, eten, dansen, ideeën uitwisselen, de wereld verbeteren ... het kan allemaal. Zodra corona het toelaat, staat er elke 1ste zaterdag van de maand opnieuw een volkskeuken op het programma.


Natuurslim

Vertrouwen hebben in en het ritme aanvaarden van de natuur, is evident in de Moutgaard. Net zoals je kennis vergroten en delen. Hieronder enkele wijsheden van Björn.

  • Planten met een plus
    Olijfwilg (elaeagnus) werd aangeplant bij De Moutgaard als windbreker. Hij blijft wintergroen en de besjes zijn heel erg lekker. Turkse boomhazelaar (corylus colurna) is ook aanrader. Die forse boom is ziekte- en droogtebestendig. En zorgt voor lekkere hazelnoten!
    Tip: bestel je hoogstam(fruit)bomen in het najaar via de samenaankoop behaagjetuin.be
  • Visie op plagen
    We zijn als mens constant bezig met het bestrijden van plagen. Zo geven we de natuur niet de kans om haar eigen weerstand in te zetten. Wanneer je een plaag (vb. bladluizen) niet bestrijdt, geef je de kans aan een bovensoort (vb. lieveheerstbeestje) om op te komen. Werk samen met de natuurlijke vijanden van plagen!
  • Laat bomen sterk worden
    Björn leerde ons dat steunpalen van bomen voornamelijk dienen om de wortelkluit te fixeren. De boombanden mogen niet te strak staan, want een boom wordt sterker als hij leert meebuigen met de wind. Plaats ze daarom idealiter op kniehoogte, zo wordt je boom niet lui en krijgt hij toch de nodige bescherming.

  • De Moutgaard expertise
  • De Moutgaard plantjes kweken
  • De Moutgaard amfitheater
Een bosrand is de overgang tss een bacteriedominante (vb. moestuin) en een schimmeldominante bodem (vb. bos). Met een voedselbos imiteer je dat hoog productieve en biodiverse deel van een bos.
Björn Steenwinckel, Gemout vzw - vzw MIER - Kringwinkel Hageland - boomverzorger - graficus

Geen eigenaar, wel veel eigenaarschap!

Tijdens de uitstap met de Voedselbospioniers op 29 mei leidde Björn ons rond in Voedselbos De Moutgaard. Hij ging ook in op hoe de samenwerking met de gemeente ontstond en hoe die nu loopt. Op het einde namen we de tijd om na te gaan welke succesfactoren Björn inzet en hoe deze ook voor andere voedselbospioniers kunnen renderen.

De Moutgaard succesfactoren

Voedselbosnetwerk

Avansa Oost-Brabant wil duurzaamheidstrekkers met elkaar in contact brengen. Om van elkaar te leren, om elkaar te inspireren en misschien samen te werken in de toekomst. Daarom vind je onderaan elk verslag van 'Voedselbospioniers op stap' de nodige contactinfo. Get in touch!

Voedselbosstrip
Tweedaagse duurzaamheid

Workshop-vrijdagen voor duurzaamheidswerkers

Geïnspireerd? Dan is de tweedaagse voor duurzaamheidswerkers misschien ook iets voor jou. Samen met een groep gelijkgestemden duik je in de relatie mens-natuur. Wat zit onder het topje van de ijsberg?

Deze twee workshop-vrijdagen bieden de gelegenheid om inspiratie en moed op te doen en het uitdagende thema duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen.

Projectleiding Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Datum bericht wo 26 mei '21