Duurzaamheid

We testen een nieuwe betaalapp in Leuven

TransACTIE, zo heet de nieuwe betaalapp met respect voor mens en planeet.

Test Trans ACTIE betaalapp in copyshop Duplico oin Leuven

Wat vooraf ging

Overal digitaal betalen: best handig! Maar… Wie blijft achter in een cashloze maatschappij? En profiteren lokale handelaars eigenlijk van die doorgedreven digitalisering? Of hebben vooral Big Tech en Big Finance er baat bij? Kan het ook anders?

Muntuit, een vzw die gemeenschapsmunten promoot en helpt ontwikkelen, neemt het financiële systeem zoals we het kennen niet zomaar voor lief. De organisatie zocht partners om een project op te zetten rond eerlijk digitaal betalen. Avansa Oost-Brabant, hogeschool Howest (opleiding Netwerkeconomie), promotor van een regeneratieve economie Happonomy en De Transformisten hapten toe. Met steun van de Vlaamse overheid ontwikkelden de partners samen het project 'TransACTIE'.

In open ontwerpsessies bij Avansa Oost-Brabant in Leuven kwamen bewuste burgers mee nadenken over alternatieven voor de gekende digitale betaalmogelijkheden. De twee belangrijkste aandachtspunten? De privacy van gebruikers en de hoge kosten voor lokale handelaars.

RO Btv QR code

Reportage

ROB-tv was aanwezig bij de eerste betaling die met de betaalapp in copyshop Duplico in Leuven werd uitgevoerd.

Van droom naar test

Het resultaat van de ontwerpsessies ligt nu op tafel. Het project TransACTIE lanceert een positief alternatief voor de gekende digitale betaalmogelijkheden: een nieuwe, eerlijke betaalapp 'TransACTIE' waar de samenleving wel bij vaart. Burgers kunnen het systeem zowel met als zonder smartphone gebruiken om digitaal te betalen.

De app 'TransACTIE' gaat vandaag een actieve testfase in. Verschillende handelaars en verenigingen in Leuven en hun klanten / bezoekers zullen eraan meewerken.

Muzaffer – beter gekend als Moussa – van Copyshop Duplico in Leuven is zo’n handelaar die de betaalapp TransACTIE zal testen. Moussa heeft het druk: hij is pas verhuisd en bij de start van een nieuw academiejaar hoort traditioneel veel kopieerwerk. Gelukkig vraagt het niet veel tijd om het nieuwe betaalsysteem TransACTIE te installeren.

Moussa is erg blij dat er een alternatief voor de gekende digitale betaalmogelijkheden in ontwikkeling is. In zijn copyshop komen veel klanten over de vloer die maar een klein bedrag moeten betalen, enkele kopies maken in zwart-wit kost nu eenmaal niet veel.

Cash hebben de meeste klanten niet meer op zak. Dus betalen ze digitaal. Bij elke transactie hoort een transactiekost die naar de aanbieder van het betaalsysteem gaat. Bij Moussa loopt de totale kost voor transacties best hoog op. Een ander, eerlijker, lokaal en eco-vriendelijk betaalsysteem ziet Moussa dan ook helemaal zitten!

Mee de betaalapp testen?

Ben je een handelaar of vereniging in Leuven? Je kan je aanmelden als tester tot en met 6 oktober 2023.

Servaas Van Huylenbroeck, projectleider TransACTIE bij Muntuit vzw, staat klaar om je te helpen. Je kunt hem telefonisch bereiken op 0495 37 50 49 of via servaas (at) muntuit.be.

Ben je klant of bezoeker bij handelaars en verenigingen in Leuven?

Probeer TransACTIE eens uit! Dat kan met én zonder een smartphone. Je dient je wel vooraf te registreren als tester, dat kan via dit formulier.

Datum bericht wo 20 september '23