Duurzaamheid

Natural Farming 2023

Een van de belangrijke voorlopers van permacultuur is de Japanner Masanobu Fukuoka. Hij legde met zijn boek 'The One-Straw Revolution' in 1975 de basis van do-nothing farming ofwel 'natuurlijke landbouw'.

Headers nieuwsbrief en projecten vanaf 231221 1

Na het prachtig Natural Farming Weekend in Bierbeek begin oktober 2022 werd unaniem besloten: dit moeten we herhalen om zo veel mogelijk mensen de kans te geven dit mee te maken.

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland zijn mensen zich aan het organiseren zo'n weekend te kunnen hosten.

Geniet mee na van het Natural Farming Weekend 2022 met deze video van Barbara, een van de deelnemers. 👇

Kutluhan Ozdemir

In gesprek met Kutluhan Özdemir: 'Can We Trust Nature?'

Kunnen we de natuur vertrouwen? Waarom is het belangrijk om fruitbomen vanuit zaad te laten groeien en niet te snoeien?

Natural Farming kijkt op een bijzondere wijze naar bovenstaande thema's. Ontdek in dit gesprek met Kutluhan Özdemir zijn visie en rijke ervaring met Natural Farming en leer hoe je met gemak sterke fruitbomen kweekt.

Voertaal: Engels ⎪ Gesprek van 18 november 2022 ⎪📸 Lief Verhaegen

Dit weekend was een prachtig en warm antwoord op wat onze wereld in crisis ongeveer het meest nodig heeft om weer gezond en zelfredzaam te worden.
Deelnemer Natural Farming Weekend oktober 2022

De filosofie van Masanobu Fukuoka

Natural Farming is gebaseerd op de levenslange ervaring en levensfilosofie van Masanobu Fukuoka.

Hij creëerde voedselovervloed door de natuur te imiteren en te werken met natuurlijke processen, eerder dan de natuur te proberen controleren. Veel van het werk nodig om voedsel te kweken, wordt in handen van de natuur gelegd, daarom wordt het ook wel 'Do Nothing Farming' genoemd.

Het doel? Een evenwichtig en efficiënt ecosysteem creëren waarin mensen, planten, dieren, micro-organismen, zonlicht, water en grond hun natuurlijke rol spelen.

The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.
Chinees gezegde

De vier principes van natuurlijke landbouw

 1. Geen grondbewerking: niet ploegen of spitten
  Dit is fundamenteel. De aarde bewerkt zichzelf op een natuurlijke manier door het binnendringen van de plantenwortels en door de activiteit van micro-organismen, kleine dieren en regenwormen.
 2. Geen chemische bemesting of klaargemaakte compost
  Als de grond aan zichzelf gelaten wordt, behoudt de grond zijn natuurlijke vruchtbaarheid in samenspel met de cyclus van plant en dier.
 3. Niet wieden op grote schaal en geen gebruik van herbiciden
  Onkruid speelt een rol in de opbouw van een vruchtbare bodem en in het evenwicht in de biologische gemeenschap. Onkruid onder controle houden kan, volledig elimineren niet. Mulch en levende bodembedekking zijn voldoende.
 4. Geen afhankelijkheid van chemische producten
  Als je gezonde planten kweekt in een gezonde omgeving blijven plagen en ziekten uit.
Datum bericht do 27 oktober '22