Duurzaamheid

Natural Farming 2023

Een van de belangrijke voorlopers van permacultuur is de Japanner Masanobu Fukuoka. Hij legde met zijn boek 'The One-Straw Revolution' in 1975 de basis van do-nothing farming ofwel 'natuurlijke landbouw'.

Headers nieuwsbrief en projecten vanaf 231221 1

Na het prachtig Natural Farming Weekend in Bierbeek begin oktober 2022 werd unaniem besloten: dit moeten we herhalen om zo veel mogelijk mensen de kans te geven dit mee te maken.

Op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Nederland zijn mensen zich aan het organiseren zo'n weekend te kunnen hosten. De eerstvolgende edities vinden plaats in Ranst en Bierbeek in mei 2023. Schrijf je in op deze wachtlijsten om op de hoogte te blijven van de volgende edities (april-juni-juli-augustus).

Hieronder laat het filmpje van deelneemster Barbara je meegenieten van het weekend dat plaatsvond in oktober 2022.

Natural Farming Weekend

Wil je zelfvoorzienend leven? Heb je 100 m², of wat meer? Daar kun je op termijn jaarrond van eten als je de methode van Natural Farming volgt. Niet schoffelen en ploegen, zelfs niet snoeien...hoe dan? Leren vertrouwen op en samenwerken met de natuur. Kom naar de workshop met Kutluhan Özdemir van Natural Farming Center NGO. Kutluhan reisde en woonde tussen 2014-2021 over heel de wereld op natuurlijke boerderijen die opgestart werden door studenten van Fukuoka.

Enkele enthousiaste dames volgden de workshop in Nederland en besloten hem naar België te halen om ook hier deze zaden te verspreiden. Letterlijk en figuurlijk.

We vonden bij WaarAnders vzw prachtige plek aan de rand van het Meerdaalwoud om ons te ontvangen. Ze verwelkomen er graag alle buitengewone mensen en alle gewone buitenmensen.

Een groep vrijwilligers werkt momenteel aan de organisatie van nóg meer weekends Natural Farming in andere regio's. Zo zijn er al concrete plannen bij Land van de Aarde in Ranst, Wereld van Magie in Denderhoutem en Lubusch Land in Ransdaal (Nl).

De weekends verlopen in het Engels.

314341964 638784934386098 7131278948733260195 n

Herbekijk de GRATIS WEBINAR van 18/11/22
Kunnen we de natuur vertrouwen? Waarom is het belangrijk om fruitbomen vanuit zaad te laten groeien en niet te snoeien?

Natural Farming kijkt op een bijzondere wijze naar bovenstaande thema's. Ontdek in dit webinar de visie en rijke ervaring van Kutluhan en Natural Farming en leer hoe je met gemak sterke fruitbomen kweekt.

Voertaal is Engels.

Natural Farming Weekend 7 9 okt 2022 16

Natural Farming Weekend 2023

Altijd al zelfvoorzienend willen leven? Met 100m² tuin en de Natural-Farmingmethode heb je genoeg om een jaar lang van je eigen oogst te smullen. Zonder te ploegen, schoffelen of zelfs snoeien... Hoe dan wel? Dit weekend brengt je theorie en praktijk over kleine moestuinen, fruitbomen en natural farms. Leren vertrouwen op en samenwerken met de natuur. Hoe je dat in de praktijk brengt, leer je dit weekend.

PROGRAMMA BIERBEEK 2023

Zaterdag 20 mei

9:00-17:00
Kennismaking met elkaar en de prachtige plek.

Introductie in Natural Farming door Kutluhan Özdemir. Sinds 2020 runt hij een eigen NGO vanuit Italië om de methode van natuurlijke landbouw te verspreiden. Hij reist naar wie hem uitnodigt en brengt zijn workshops kosteloos.
>> Ontdek de natural farm waar Özdemir leeft en werkt.

Zondag 21 mei

9:00-17:00
Hoe zelf een 'do-nothing moestuin' opstarten? Hands-on: samen bereiden we een stuk grond voor om op te tuinieren met stro, hooi en paardenmest en maken we nadien zaadballen van klei met groenbemesters om mee naar huis te nemen.

Prijs: € 80 (reductie) - € 100 (standaard) - € 120 (plusprijs). Inclusief 2x warme lokale vegetarische lunch en drank doorheen de dag.

Dit weekend was een prachtig en warm antwoord op wat onze wereld in 'crisis' ongeveer het meest nodig heeft om weer gezond en zelfredzaam te worden.
Deelnemer oktober 2022
The best time to plant a tree was 20 years ago. The second best time is now.
Chinees gezegde

Natural Farming is gebaseerd op de levenslange ervaring en levensfilosofie van Masanobu Fukuoka. Hij creëerde voedselovervloed door de natuur te imiteren en te werken met natuurlijke processen, eerder dan de natuur te proberen controleren. Veel van het werk nodig om voedsel te kweken wordt in handen van de natuur gelegd, daarom wordt het ook wel “do nothing farming” genoemd. Het doel is om een evenwichtig efficiënt ecosysteem te creëren waarin mensen, planten, dieren, micro-organismen, zonlicht, water en grond hun natuurlijke rol spelen.

De 4 principes van natuurlijke landbouw:

1. Geen grondbewerking: niet ploegen of spitten. Dit is fundamenteel. De aarde bewerkt zichzelf op een natuurlijke manier door het binnendringen van de plantenwortels en door de activiteit van micro-organismen, kleine dieren en regenwormen.

2. Geen chemische bemesting of klaargemaakte compost. Als de grond aan zichzelf gelaten wordt, behoudt de grond zijn natuurlijke vruchtbaarheid in samenspel met de cyclus van plant en dier.

3. Niet wieden op grote schaal en geen gebruik van herbiciden. Onkruid speelt een rol in de opbouw van een vruchtbare bodem en in het evenwicht in de biologische gemeenschap. Onkruid onder controle houden kan, volledig elimineren niet. Mulch en levende bodembedekking zijn voldoende.

4. Geen afhankelijkheid van chemische producten. Als je gezonde planten kweekt in een gezonde omgeving blijven plagen en ziekten uit.

Datum bericht do 27 oktober '22