Burgerschap

Een gesprek over politiek zonder argumenten en 'discussie'? Het kan.

Woensdagavond 22 mei, Leuven. We willen opnieuw een zogenoemde democratische dialoogtafel opzetten. Met de verkiezingen voor de deur moesten we niet lang zoeken naar een geschikt onderwerp.

Fight Night 1

Fight Night

30CC had een prima theaterstuk van Ontroerend Goed op de planken staan over hoe politici naar onze stem hengelen. Fight Night, gecreëerd in 2013, reisde al de hele wereld rond, van Australië over Hongkong tot Canada, van Aalst tot Zwitserland.

Het theaterstuk werd voor het verkiezingsjaar 2024 in een nieuw kleedje gestoken, klaar om het publiek opnieuw een decennium te laten stemmen. Een intrigerend stuk over hoe politici emotionaliteit, charisma, welbespraaktheid en strategie inzetten.

Studenten, politieagenten, arbeiders: allemaal in gesprek

Wij zagen onze kans schoon om zo een groep samengesteld uit alle lagen van de bevolking rond de tafel te krijgen.

We gaven zeven gratis duotickets voor de voorstelling weg aan studenten, politieagenten, arbeiders, buurthuisbezoekers, mensen met een andere thuistaal, senioren... In ruil voor de gratis voorstelling schoven ze mee aan tafel voor een extra uur babbelen en dat werkte!

We gaan nog niet naar huis

Het werd een voltreffer. We splitsten de groep in twee om meer mensen aan het woord te kunnen laten. We hoefden als gespreksbegeleider nauwelijks extra vragen te stellen.

De 'verwerking' van het theaterstuk voedde het gesprek als vanzelf. En de dialoog werkte perfect. Een gesprek over politiek zonder argumenten en 'discussie'. Het kan.

Op het einde van de avond — het was dan al bijna 23 uur — wilde een meerderheid nog niet naar huis. Ze vroegen wanneer ze een volgende keer mochten deelnemen en of ze op de hoogte konden blijven. Nieuwe fans van het concept.

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws. We sturen onze nieuwsbrief maandelijks. We gaan je dus niet spammen, beloofd. 😉

Datum bericht do 23 mei '24