Voedselbospioniers op stap

# 6. Zwaluweveld

3,5 hectare! In Scherpenheuvel-Zichem wordt getimmerd aan een voedselbos van formaat. Een verslag van een bezoek waar wind, water, wegen en communitybuilding centraal staan.

In 2019 werd het Zwaluweveld aangekocht. Met als motto 'mijn volk eten geven' geven Jeroen Wymeersch en De Nieuwe Aarde vzw stap voor stap het jonge permacultuurproject/voedselbos vorm.

Voedselbosstrip Zwaluweveld

Planning is de sleutel

Hoe pak je zo’n voedselbos aan? Allereerst maak je een plan met mogelijke invullingen van het terrein. Zo staat er op het indelingsplan van het Zwaluweveld een tiny house, een bezinningsplaats, een wilde zone en de verschillende perken.

Jeroens gouden tip? Denk elk aspect van het voedselbos grondig uit. Maak een dierenplan, een windplan, een waterplan en zelfs een burenplan!

Slim samenwerken met wind, water en kronkelwegen

Het Zwaluweveld ligt op een Diestiaanheuvel. Door de open ligging heeft de wind er vrij spel en onderaan de helling zijn er natte zones. Die omgevingskenmerken worden verwerkt in de plannen om ze maximaal te laten renderen voor het voedselbos. Ook de kronkelende weg is een belangrijk element. Hoe zorg je voor een toegankelijk terrein (vb. om de oogst binnen te halen) én verlies je zo weinig mogelijk waardevolle delen van het veld? Het rondpunt dat Jeroen bedacht, bleek een slimme oplossing. Het middenstuk biedt bovendien plaats aan verschillende groenten en struiken!

  • Hoge beelden 1
  • Activteiten nieuwe website 23
Headers projecten en nieuwsbrief vanaf 300821 49

Bezinningsplek

De enthousiastelingen van het Zwaluweveld vinden het zeer belangrijk dat mensen kunnen samenkomen. Het moet een plek worden waar iedereen én de natuur zich goed voelen.

Op het hoogste punt van het terrein, de bezinningsplek, staat een eikje. Een klein wonder van de natuur eigenlijk. Want kort na de aanplant viel de kleine eikenstam ten prooi aan een vraatzuchtige haas. Gelukkig liep het na enige tijd plots opnieuw uit. “Laat de natuur gewoon haar ding doen” is nog zo’n gouden tip van Jeroen. Iets waar de andere 'Zwaluwen' ook helemaal achter staan.

Laat de natuur gewoon haar ding doen!
Jeroen Wymeersch
Activteiten nieuwe website 22

Fruitig voedselbos Zwaluweveld

Het Zwaluweveld wordt een van de vier Fruitige voedselbossen van het nieuwe Leader Hageland+ project!

Het voedselbos wordt aangelegd in verschillende fasen, verspreid over meerdere jaren. In het kader van het project ontwerpen en planten we het onderdeel 'productiebos' (zie pijltje op plan). Zin om mee van de oogst te genieten?

Telen én verbinden

Het voedselbos-drieluik in Scherpenheuvel-Zichem leidde ons op 24 oktober naar Zwaluweveld met Jeroen Wymeersch als gepassioneerde gids. Hieronder lijsten we graag de succesfactoren op die ook voor andere voedselbospioniers kunnen renderen.

Voedselbosstrip

Voedselbosnetwerk

Avansa Oost-Brabant wil duurzaamheidstrekkers met elkaar in contact brengen. Om van elkaar te leren, om elkaar te inspireren en misschien samen te werken in de toekomst. Daarom vind je onderaan elk verslag van 'Voedselbospioniers op stap' de nodige contactinfo. Get in touch!

Voedselbosstrip 1
Datum bericht di 7 december '21