Ready to Rebel?!

Op 25 april sloten we met Ready to Rebel?! Warm Alarm 2023 af. Het werd een boeiende avond in de Bib Leuven. De rebelsheid op het podium en aan de gesprekstafels was inspirerend. Een terugblik.

Sociale verandering, hoe pak je dat aan?

In your face, op de barricades, of meer wroetend achter de schermen? Activisme kan vele gezichten hebben. Als individu voel je je vaak instinctief aangetrokken tot een bepaalde rol. Maar het is nodig om àlle rollen te waarderen, zelfs al lijken ze te botsen. Want ze maken deel uit van verschillende stadia van sociale beweging.

💡Klik door op de interactieve foto hieronder voor een woordje uitleg over de vier rollen💡

Als opwarmer werden de deelnemers aan de avond uitgenodigd om hun 'rebelse visje' te plakken bij de rol die hen het meest aansprak. En jij, waar voel jij je het meest comfortabel bij?

Psst. Broed je op een rebels plan? Indienen, die handel! Check de projectoproep Stoorzender 2023.

 • RT Rebel 2
 • RT Rebel 3
 • RT Rebel 6
Your silence will not protect you
Audre Lorde

Schoon volk op het podium

Theatermakers Rashif El Kaoui (moderator) en Mathieu Charles (gastspreker), en de voor de gelegenheid gecomponeerde intermezzo's van performers Jamine De Wandel en Georgy Chtchevaev (Slam poetry/DJ) gaven het event een hoogst persoonlijke en ook wat uitdagende artistieke toets. Kunst en activisme zijn een match. Net zoals organisatoren Avansa, 30CC en Het nieuwstedelijk.

👀 Herbeleef enkele mooie momenten op het podium, hieronder via de playlist op Youtube.

 • RT Rebel 17
 • RT Rebel 27
 • RT Rebel 19

Gesprokkeld aan de gesprekstafels

Haalt netjes protesteren niets meer uit? Moeten we meer op de barricaden staan? Kan kunst ook een vorm van activisme zijn? Heeft liefde de kracht om een revolutie te ontketenen? Verandert de heersende orde ooit zonder een beetje frictie? Hoe houd je de strijd vol en zorg je voor daadwerkelijke verandering?

We staken de rebellenkoppen bij elkaar. Beginners, twijfelaars en doeners. Twee keer een half uurtje aan tafel rond een van de vijf thema's die ons vooraf waren ingefluisterd door een aantal activisten. Klik hieronder op een oortje en lees mee in het notitieboekje van de verslagnemers van dienst.
👇🏿👇🏻👇🏽

 • RT Rebel 56
 • RT Rebel 96
 • RT Rebel 30
Een gedeeld begrip van onrecht is onvoldoende, er moet ook actie zijn.
Mathieu Charles

En ... actie!

Brieventsunami
Een motivatiebrief schrijven aan onze klimaatministers? Ook dat is activisme. Mét impact! Zeker als honderden Leuvenaars ingaan op het initiatief van Warm Alarm. Herbekijk/hergebruik hier de modelbrieven, geschreven ism BV's.

Stoorzender 2023
Nood aan budget of coaching voor jouw rebelse plannen? Ook in 2023 ondersteunt Avansa acties die onrecht aankaarten of streven naar een duurzame en inclusieve samenleving in Oost-Brabant. Broed jij op een idee? Check hier alle info voor kandidaat-Stoorzenders.

Leesvoer
Veel leesplezier en inspiratie met de lijstjes hieronder!

Timing Stoorzender najaar 2023
 • RT Rebel 101
 • RT Rebel 13 1
 • RT Rebel 100

En tot slot

💚 Veel dank aan fotografe Paulina Januszewska (Prosto). Zij wist de sfeer van het event prachtig in beeld te capteren.
💚 Leuven is helemaal ready to rebel, cfr. de straatinterviews hieronder!

Datum bericht wo 3 mei '23