Voedselbospioniers op stap

# 2. The IncrEdible Garden

Een paardenweide omgetoverd tot vruchtbare moestuin! Verslag van een bezoek aan een creatief experiment in Kortenberg.

In 2020 kocht Sabina een stuk landbouwgrond in Kortenberg. Nog voor het officieel haar eigendom was, begon ze stap voor stap met de aanleg van haar IncrEdible Garden, een permacultuur project in volle ontwikkeling. Ze droomt van een creatieve ontmoetingsplek met een overvloed aan biologische groenten en fruit: zelfvoorzienend leven en streven naar een duurzaam en gezond leven voor zichzelf én voor de lokale gemeenschap.

Incr Edible Garden strip

Moeder-dochterproject

Sabina en dochter Catheline experimenteerden het afgelopen jaar met verschillende manieren om van de voormalige paardenweide een vruchtbaar land te maken. De theorie werd stap voor stap omgezet in praktijk.

  • Dochter Incr Edible Garden
  • Water Incr Edible Garden
  • Serre Incr Edible Garden

Kringloop op zijn best!

In augustus 2020 werd een ingenieuze houten structuur getimmerd samen met een groep enthousiaste en sympathieke Amerikaanse scouts. Met enkel recupmateriaal! In de zomer van 2021 zal de stevige constructie volhangen met pompoenen, courgettes en andere klimmers. En de restjes hout vormden prima materiaal voor moestuinpaden. Niets gaat verloren in The IncrEdible Garden!

Lokale Verbinding

Het terrein ligt langs een druk bezocht wandelpad, waardoor heel wat toevallige passanten er het afgelopen jaar binnensprongen. Zo maakte de buurt kennis met het project en ontstonden er al heel wat samenwerkingen (ze willen er heel graag nóg meer!). Sommige omwonenden brengen nu bvb. hun bladeren, gemaaid gras of eikels naar de tuin om er te dienen als mulchmateriaal. Die trip naar het containerpark is niet meer nodig.

Waterslim

Twee vijvers, watercontainers, een droogtoilet en swales gegraven op de hoogtelijnen: er wordt druk geëxperimenteerd met natuurlijke manieren om de watervoorziening ook in droge periodes op peil te houden!

Natuurgezelligheid

Mmm. Buiten koken, samen creatieve ideeën delen bij een kopje lekkere thee met kruiden/eetbare planten rechtstreeks uit de tuin. Zelfs de kippen komen gezellig op bezoek. Bye bye slakken 😊.

  • Engelwortel Incr Edible Garden
  • Oven Incr Edible Garden
  • Kippen Incr Edible Garden
" We dromen van een plek met een overvloedige oogst van biologische groenten en fruit. Het is ook een plaats waar mensen samenkomen, creatief zijn, experimenteren en plezier maken.

Experiment troef!

Tijdens de uitstap met de Voedselbospioniers op 19 mei leidde collega-pionier Ann van het WIJ-lannd de groep samen met Sabina rond op het terrein van The IncrEdible Garden. Zij lichtten het ontwerp toe en de keuzes die gemaakt werden. Tussendoor vertelde Sabina meer over hun experimenten met hugelbedden, swales, een wickingbed en exotische fruitsoorten.

Voedselbosstrip 1

Voedselbosnetwerk

Avansa Oost-Brabant wil duurzaamheidstrekkers met elkaar in contact brengen. Om van elkaar te leren, om elkaar te inspireren en misschien samen te werken in de toekomst. Daarom vind je onderaan elk verslag van 'Voedselbospioniers op stap' de nodige contactinfo. Get in touch!

Incr Edible Garden contact
Tweedaagse duurzaamheid

Workshop-vrijdagen voor duurzaamheidswerkers

Geïnspireerd? Dan is de tweedaagse voor duurzaamheidswerkers misschien ook iets voor jou. Samen met een groep gelijkgestemden duik je in de relatie mens-natuur. Wat zit onder het topje van de ijsberg?

Deze twee workshop-vrijdagen bieden de gelegenheid om inspiratie en moed op te doen en het uitdagende thema duurzaamheid naar een hoger niveau te tillen.

Projectleiding Voedselbosnetwerk Oost-Brabant

Datum bericht wo 26 mei '21