Duurzaamheid

Twee Hagelandse voedselbossen in de maak!

Dankzij de steun van LEADER Hageland+ werden in Scherpenheuvel-Zichem en Vissenaken de eerste bomen van twee community voedselbossen aangeplant.

Bomen planten is niet voor watjes

🌳 plantdagen Zwaluweveld | 3+4 dec '22 in Scherpenheuvel-Zichem 🌳

Op een ijskoude zaterdagochtend trok ik samen met mijn kinderen naar Scherpenheuvel-Zichem om te helpen bij de aanplant van Voedselbos Zwaluweveld. Terwijl mijn peuter en kleuter zich met een warme chocomelk en een wafel installeerden aan het kampvuur verzamelde de groep zich voor een krachtig startmoment in verbondenheid.

De gure wind blies zich een weg over de helling, de kruiwagens werden de heuvel op geduwd en de spades gingen de grond in. Op de zijflank van het terrein van 3,6 hectare gingen de bomen van 'het productiebos' stuk voor stuk de grond in. Het plantgoed werd bijeengesprokkeld door de groep; de speciale rassen werden gekocht bij kwekerij Arborealis.

Dankzij het bladafval van buren en tuinaannemers kregen alle planten een warme mulchlaag die hen zal beschermen en zal helpen groeien. Met alvast een warme en trouwe groep 'Zwaluwen' die klaar staan om te oogsten wanneer de tijd rijp is.

Bekijk hier de vlog van voedselbos-vlogger Timothy Lacroix over de plantdagen van Zwaluweveld.

Als muziek in de oren

🌳 plantdag Sint-Pietershof | 8 jan '22 in Vissenaken 🌳

Een maand later stond ook het plantgoed in Vissenaken klaar om de grond in te gaan. Deze keer liet ik de kinderen wijselijk thuis. Door de aanhoudende vrieskou in december werd de plantdag uitgesteld, want al die kersverse bomen verdienen de beste start die ze kunnen krijgen. In de plaats kregen we ... regen!

Dankzij de Nationale BoomgaardenStichting en Regionaal Landschap Zuid-Hageland werd een lijst samengesteld met fruitbomen die klinken als 'Szechuan', 'Hedelfinger' en 'Leskovacz'. Met een gemotoriseerde grondboor plaatsten we de steunpalen diep in de grond en tegen de middag stond het grootste deel van alle bomen van Voedselbos Sint-Pietershof al op zijn finale plek.

Als beloning brak de zon door en was er verse pompoensoep, chips van boerenkool met sesam, versgebakken wafels en zuurdesembrood.

Bekijk hier de sfeerreportage van de plantdag in Vissenaken — met dank aan Paul Van Nuffel voor de beelden!

.

Activiteiten blog

Vooruitblik

Met de steun van LEADER Hageland+ geven Avansa Oost-Brabant, Velt, Natuuracademie, Regionaal Landschap Zuid-Hageland en Commons Lab de voedselbosbeweging een duwtje in de rug.

Hoofddoel is om op vier plekken in het Hageland een nieuw lokaal gedragen voedselbos tot stand te brengen.
In 2023 starten we in Geetbets en Schaffen!

Partners fruitige voedselbossen
Datum bericht ma 16 januari '23