Sakina El Kaddouri

Sakina is panellid tijdens het event Pionierstudenten met migratieachtergrond op wo 7 dec 2022. We maken al even kennis.


Sakina (zij/haar) schrijft, skate en scandeert op het dichtstbijzijnde protest. Haar teksten zijn activistisch en maatschappelijk bewogen, en ze zoekt steeds de grens tussen persoonlijke verantwoordelijkheid en dat van het collectief. Naast haar poëtische verschijningen is ze ook te vinden als host en moderator op podia.

De schoolloopbaan bestond voor Sakina vaak uit vallen en opstaan. Als eerste dochter in haar gezin en als pioniersstudente merkte ze vaak moeilijkheden bij het verwerken van grote stukken theorie. Tot op de dag van vandaag, in haar opleiding Gender en Diversiteit, blijft dat een uitdaging. Maar die moeilijkheden leerden haar navigeren door haar academische traject. In 2020 studeerde ze af als orthopedagoog. Gedurende die opleiding had ze zich ingezet voor andere pionierstudenten door onder andere de organisatie van zomerscholen. De zomerscholen werden getrokken vanuit de A-raad, een studentencollectief voor, door en met studenten met migratieachtergrond, waar Sakina co-voorzitter van was.

Het panelgesprek 'Pionierstudenten met migratieachtergrond' lijkt Sakina een mooie manier om al die ervaringen te delen en te leren van de ervaringen van anderen. "Student zijn is 30% studeren en 70% niet opgeven": die slagzin spreekt haar steeds weer moed in.