Januari 2021 - december 2021

KNAL!

In het najaar van 2021 plant Leuven een groots opgezet cultureel festival over het ontstaan van de kosmos. Heel bijzonder is dat naast the usual suspects zoals Museum M en de KU Leuven ook kleinere partners en burgers de schouders zetten onder de programmatie van vier Knal!-maanden. Avansa wist mee hun engagement aan te wakkeren.

Header Knal

KU[N]ST Leuven stond in 2020 voor de uitdagende opdracht om een stadsfestival te organiseren over het ontstaan van de kosmos.

Het ambitieuze culturele programma met nationale en internationale ambitie moest en zou aangevuld worden met een participatief luik. Want het festival is niet enkel voor, maar ook van de Leuvenaars! Het programma wordt mee door hen vormgegeven en uitgevoerd.

Zo veel mogelijk organisaties aan boord

Wim Erkelbout van Avansa engageerde zich om een heel jaar mee te draaien in de aanloop naar het festival. Doel was om de werking en de voorbereidingen te doorspekken met participatieve interventies.

We bouwden een netwerk van diensten en organisaties die we mee verantwoordelijk maakten voor het participatieve gehalte van het festival. We mikten met de outcome op alle Leuvenaars, maar ook in het bijzonder op het rijke verenigingsleven. Zowel het inhoudelijk voeden als het aan boord krijgen van zo veel mogelijk organisaties verliep zo participatief mogelijk. Avansa bracht aangename werkvormen mee, en zorgde ervoor dat de deelnemer zelf centraal kon staan.

Werkschema Knal

Een bruisend programma in de maak

Uiteindelijk was de oogst aan ideeën voor het participatieve festivalprogramma zo rijk dat we het geheel structureerden in 4 deelwerkingen. In samenwerking met professionele kunstenaars en organisaties krijgen die nu een artistieke of maatschappelijke boost. Het bruist van de verwachtingen.

Nog even geduld tot de resultaten van maandenlange voorbereidingen de ateliers en repetitieruimten verlaten en de stad als podium gebruiken!

  • Benieuwd naar het resultaat van een participatief geconcipieerd en uitgevoerd cultuurfestival?

    Binnenkort te ontdekken op de website van KNAL!

Meer informatie? Een vraag voor jouw gemeente?

Contacteer onze expert participatie met een boon voor cultuur

Wim Erkelbout

Educatief medewerker Meer info

In samenwerking met

  • Cultuurraad stad Leuven