Januari 2021 - december 2021

KNAL!

Einde 2021 organiseerde Leuven een groots opgezet cultureel festival over het ontstaan van de kosmos. Bijzonder is dat naast de usual suspects — zoals Museum M en de KU Leuven — ook kleinere partners en burgers de schouders zetten onder de programmatie van vier Knal!-maanden. Avansa wist mee hun engagement aan te wakkeren.

KNAL festival Wim Erkelbout

De opdracht

KU[N]ST Leuven stond in 2020 voor de uitdagende opdracht om een stadsfestival over het ontstaan van de kosmos te organiseren. Het ambitieuze culturele programma met nationale en internationale ambitie moest en zou bovendien een participatief luik bevatten. Want het festival was niet enkel voor, maar ook van de Leuvenaars.

Avansa als ervaren participatiepartner

Hoe kon KU[N]ST Leuven ervoor zorgen dat zo veel mogelijk Leuvenaars mee hun schouders zetten onder het vormgeven en realiseren van het KNAL! festival? Met deze vraag klopte de organisatie aan bij Avansa.

Wim Erkelbout, Avansa-expert met een boon voor cultuur en een meer dan uitgebreide ervaring in het sociaal-cultureel werk, engageerde zich om een jaar lang mee aan de kar te trekken bij de voorbereiding van het festival.

Het doel? De werking en de voorbereidingen van KNAL! Festival doorspekken met participatieve interventies.

Samen bouwen aan een netwerk

  • Avansa bouwde een netwerk van diensten en organisaties die we mee verantwoordelijk maakten voor het participatieve gehalte van het festival. We mikten op alle Leuvenaars, maar zeker ook op het rijke verenigingsleven.
  • Wim zorgde ervoor dat zowel het inhoudelijk voeden als het aan boord krijgen van zo veel mogelijk organisaties zo participatief mogelijk verliep. Avansa garandeerde dat de deelnemers zelf centraal stonden met beproefde en toffe methodieken.

Een bruisend programma

Uiteindelijk bleek de oogst aan ideeën voor het participatieve festivalprogramma zo rijk dat we het geheel in vier deelwerkingen opsplitsen. In samenwerking met professionele kunstenaars en organisaties kregen die een artistieke of maatschappelijke boost.

Na maandenlange voorbereidingen was het zo ver: KNAL!, het Leuvens stadsfestival van de big bang, liep van 15.10.2021 tot 30.01.2022 en bracht meer dan 100.000 bezoekers op de been.

  • Benieuwd naar het resultaat van een participatief uitgewerkt en uitgevoerd cultuurfestival?

    Ontdek het op de website van KNAL!

Ben je op zoek naar participatie-advies?

Maak dan zeker een afspraak met Wim Erkelbout, participatie-expert met een serieuze boon voor cultuur, en leg jouw vraag om advies of andere uitdaging op vlak van participatie voor.

Wim Erkelbout

Educatief medewerker Meer info

In samenwerking met

  • Stad Leuven - Cultuurraad