Voedselbospioniers op stap

Voedselbossers onder elkaar

Inspiratietalks, bosbabbels, proevertjes en workshops, een streepje muziek: niet alleen de zon was zalig op 8 oktober 2023! Vrijwilligers zetten mee de schouders onder de organisatie van dit eerste netwerkmoment voor voedselbospioniers in Oost-Brabant. Blik je mee terug? Wij dromen alvast van een volgende editie...

Header blogpagina netwerkmoment 1

Uit welke bossen komt al dat pioniersvolk toegestroomd?

Ouderwetse instantfotootjes rollen uit de camera bij de start van het netwerkmoment. Zo krijgen de voedselboslocaties op de regiokaart van Oost-Brabant meteen een gezicht. Ideaal om connectie te maken. Maar het kan nog beter: op het gras van het erf van de Heerlijckyt van Elsmeren in Geetbets vormt zich een heuse menselijke kaart.

 • Polaroids netwerkmoment
 • Kaart op het erf netwerkmomen
 • Polaroids voedselboskaar
 • Voedselboskaart erf netwerkmoment

Inspiratietalks in de houtschuur

Dat voedselbossen een onderdeel kunnen zijn van een betere wereld? Daar twijfelt het publiek niet aan. Jan Mampaey opent met een talk over het ‘symbioceen’, een geologisch tijdperk waar mens, natuur en technologie samen een nieuwe balans creëren. Laat maar komen die toekomst!

Laat maar komen die toekomst! Eentje met wortels in een gezonde bodem. Wie anders dan Frank Anrijs kan uit de doeken hoe belangrijk mulchen is? We krijgen te horen dat dat op heel veel manieren kan gebeuren. Voor ieder wat wils dus.

Agri-wilding is het volgende topic. Landbouw/voedselproductie en natuur staan nog dikwijls lijnrecht tegenover mekaar, vertelt Franky Bossuyt. Maar dat hoeft niet. Wat dacht je van een ecosysteem dat voedselbosjes met bloemrijke graslanden combineert?

Trees De Bruyne sluit de reeks talks af met inspirerende tips en tricks rond community building. Hoe breng en houd je samen duurzame verandering in gang? Hoe zorg je ervoor dat na de aanplant van je voedselbos ook je team blijft groeien en bloeien?

Inspiratietalks netwerkmoment

BOSCAMP-time

Voedselbossers zijn pioniers. Daarom maken we tijd om de opgedane know-how uit te wisselen, tijdens een verdiepende bosbabbel of een inspirerende workshop over hoe je je oogst kan verwerken. De hooizolder zat gezellig vol, de kookworkshops waren te snel voorbij en de bosbabbels werkten verhelderend. De twee boscamp-rondes zijn veeeeeeel te snel voorbij, daar was iedereen het over eens.

 • Boscamp netwerkmoment 4
 • Springrolls netwerkmoment
 • Boscamp netwerkmoment 1
 • Boscamp netwerkmoment 3

Proeven, proeven, proeven

Een bijzondere fruitsoort? Voedselbossers kunnen er niet aan weerstaan. De proefstandjes worden dan ook 'gretig' bezocht!

Pomologisch Kollectief Pomko bracht een camionette vol appels en peren mee, allerlei levend erfgoed dat ze willen bewaren. Bij Elena en Alexander van Haal meer uit je tuin kon je tientallen soorten druiven en appels proeven.

Dankzij ILVO konden we héél wat variëteiten aan hazelnoten presenteren. Eric Van de Plas verzorgde droge én verse walnoten van zijn boomgaard in Tielt-Winge. Marc Van Wonterghem liet ons proeven van verschillende soorten meidoorn. En Steven Holemans deelde er rijkelijk pawpaw uit.

De smaakpapillen gaan in prospectie-modus: willen we deze vruchten, noten,zaden ook? Maar hoe eet, bereid, bewaar je ze?

De smaakwedstrijd wordt meteen ook een uitwisselingsmoment met topreceptjes voor al dat lekkers van eigen kweek. Welke herfstige voedselbosrecepten kan je maken met oogst van het seizoen?

 • Proefstandjes netwerkmoment 2
 • Smaakwedstrijd netwerkmoment
 • Proefstandjes netwerkmoment
 • Smaakwedstrijd netwerkmoment 1
 • Proefstandjes netwerkmoment 3
 • Smaakwedstrijd netwerkmoment 2
Teaser voedselbosrecepten

Smaak Award 2023

Van gebak tot sterke drank: ontdek in het receptenboekje de inzendingen van de voedselbos-smaakwedstrijd. Veel kookplezier!

🤍 merci aan alle voedselbos-koks die bakten, kookten en brouwden met ingrediënten uit hun bos(tuin) 🤍

Afsluiten in voedselbos-stijl

Elke, Sara en Frank, drie muzikanten, bundelden speciaal voor de netwerkdag hun krachten en brachten als afsluiter live voedselbos-geïnspireerde muziek met titels als 'Funghi', 'Forest' en 'El viejo anciano'. Een kippenvel momentje!

Om niet met lege handen naar huis te gaan kon iedereen tot slot nog een voedselbosplantje kiezen die vrijwilligers Timothy en Jeroen lieten aanrukken en de voedselbossers kunnen tevreden naar huis. We keep in touch! Sluit je aan bij de Whatsapp-community?

 • 9 D8 A9775
 • 9 D8 A9421
 • 9 D8 A9419
 • 9 D8 A9384
 • Shared qr code
Boekentips

Kennis is macht. Gedeelde kennis is dubbele macht.

Welke boeken schuiven de mensen uit het voedselbosnetwerk naar voor als: inspirerend? Wij vroegen het hen en bundelden de boekentips voor jullie om je gericht te kunnen verdiepen.

Diversiteitsvlechtwerl 0

Voedselbosprojecten streven vaak naar een samenleving waarin de mens en de natuur samenwerken en samenleven. In een respectvolle relatie waarin de mens de natuur niet uitbuit. De ongelijkheden in de samenleving zijn ook zichtbaar binnen de voedselbosgemeenschap, waardoor minderheidsgroepen ondervertegenwoordigd zijn.

Avansa zette in 2023 een traject op om hierover na te denken. Dit resulteerde in een reeks aanbevelingen voor projecten die aandacht willen hebben voor diverse behoeften, identiteiten en ervaringen van mensen. Philsan Osman deed er een Bosbabbel over op de netwerkdag.

Zet 22 september 2024 alvast in je agenda, want wij willen hier een jaarlijks evenement van maken!
Timothy Lacroix, Voedseltuin Laeckvaleye

❤️ Dank aan alle vrijwilligers om dit mee te bedenken en organiseren!

Jeroen Wymeersch (Zwaluweveld), Jan Mampaey en Elke Winters (Drakentuin), Dries Elsen en Kathleen Claes (De Steyger), Timothy Lacroix (Voedseltuin Laeckvaleye), Jan Seynaeve (Horenbos), Ann De Belder (Het WIJ-lannd), Saar van den Berg en Marc Van Wonterghem (S-Poire), Annick Beeterens (Biesembos), Trees De Bruyne (Bark.Today), Christel Vandervloed (overVloed&enerGuy), Jarl Vaerten (Leef.Community), Marc Vanhummelen (Villa Vanzelf) en alle mensen die de dag zelf spontaan een handje toestaken.

Special thanks aan Lief Verhaegen die zorgde voor de prachtige foto's!

Datum bericht wo 8 november '23