Een overheid doet het vandaag niet meer alleen. Groepen burgers die kansen zien en zelf initiatieven op poten zetten, zijn erg belangrijk om een buurt of een hele samenleving te verbeteren.
Samenwerking is het motto. In co-creatie met het bestuur versterkt de kracht van burgerinitiatief de lokale gemeenschap én wordt het beleid efficiënter. Avansa biedt methodologische expertise om met open blik partnerschappen aan te gaan. Ook met wie minder mondig is.
Avansa helpt de krachten te bundelen om samen aan een duurzame en inclusieve samenleving te werken. Benieuwd naar de resultaten die we al bereikten in Oost-Brabant? Lees hier dan zeker verder.
De dienst diversiteit en gelijke kansen van stad Diest en het lokaal dienstencentrum Tarsenaal willen buurtbewoners betrekken bij het project ‘zorgzame buurt’.
Avansa ontwierp een ‘dromenkaartje’ en ging ermee de straat op. Al snel bleek uit gesprekken met buurtbewoners dat een aantal thema’s telkens opnieuw opdoken: mensen dromen van een buurtfeest, een speeltuin, meer properheid of ze zitten met vragen over parkeren en verkeer.
Enkele van deze thema’s zijn geknipt voor burgerinitiatief.
Het lokaal dienstencentrum Oude Pastorie in Werchter begint met een project ‘zorgzame buurt’ en komt aankloppen bij Avansa.
Wij verzorgen een volledige dag vorming rond onze methodologische bouwstenen, gebaseerd op asset-based community development, compleet met gezamenlijke design van de bouwstenen die het meest geschikt zijn in hun situatie. Samen plannen we de eerste stappen van hun project: meer zicht krijgen op wat leeft in de buurt.
Binnen enkele maanden begeleiden we hen met een eerste tussentijdse evaluatie.
Deze pictogrammen zijn ontwikkeld onder een licentie CC BY-NC-SA 4.0 door het consortium CitizenDev, behalve het pictogram 'feest' dat ontwikkeld is door Avansa Oost-Brabant onder dezelfde licentie. Het pictogram 'actie' werd door CitizenDev gebruikt voor de bouwsteen 'groepsanalyse', een manier om in groep het eigen project te evalueren.