Gezocht: toxische acteurs

Geïnteresseerd in online polarisatie en geen schroom achter een toetsenbord? Dan is deze oproep iets voor jou!

Frictiebox vrijwilligers

Heb jij interesse?

Om burgers bewust te maken van de effecten en dynamieken van online polarisatie willen we vanuit Avansa Oost-Brabant enkele sociale experimenten opzetten in de openbare ruimte. Daarvoor zijn we op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die zich comfortabel voelen achter een toetsenbord en die graag meer inzicht krijgen in het fenomeen online polarisatie.

Wil jij bijleren over online polarisatie? Zie jij het zitten om 'scherpe' gesprekken aan te gaan? Heb je goesting om daarover samen met een groep burgers ervaringen op te doen en te delen met elkaar? Neem dan contact op met Sean De Maeght.

What's the deal?

 • Je krijgt een basisopleiding (samen met de andere vrijwilligers)
  > basisinzichten om toxische polarisatie te herkennen
  > specifieke focus op online gespreksmechanismen
  > oefenmomenten: communiceren en reageren om toxische polarisatie te vermijden

  👀 Deze training zorgt ervoor dat je je comfortabel voelt wanneer uiteindelijk de sociale experimenten worden uitgevoerd met een nietsvermoedend publiek.

 • Je maakt deel uit van een netwerk
  Je maakt deel uit van een netwerk van geëngageerde vrijwilligers die actief aan de slag gaan met online polarisatie en ervaringen delen via sociale media en live overleg.

 • Je begeleidt mee een aantal experimenten en koppelt terug
  in de regio Oost-Brabant (publieke ruimte, bvb op een event)
  met een nietsvermoedend publiek
  online (van achter een toetsenbord)

 • Je krijgt een vergoeding
  + vervoersonkosten

FAQ

 • Waarom een sociaal experiment online polarisatie?

  Anno 2023 leven we steeds meer in een digitale maatschappij, in een online wereld die niet kan worden losgekoppeld van de echte. Wat bvb. op sociale media wordt gezegd, heeft flink wat impact op de realiteit. Reden genoeg om ons ook daar in te zetten voor een duurzame en inclusieve samenleving.

  In se heeft de online wereld tal van pluspunten: het verlaagt drempels, sommige platformen zorgen voor een interessante dynamiek, informatie kan snel verspreid enz. Maar daartegenover staan tal van trouble makers zoals misleidende informatie, misbruik van algoritmes en gebrek aan regulering.

  En ja, op online communicatieplatformen loopt het al eens goed fout. Ongenuanceerde meningen worden gretig als de waarheid verspreid en bedreigingen of verwijten worden zonder aarzeling naar elkaars hoofd gesmeten. Gesprekken over maatschappelijke kwesties ontaarden al te makkelijk in conflict, omdat er niet meer naar elkaar geluisterd wordt. De focus ligt vooral op het 'eigen gelijk'.

  Met een aantal sociale experimenten wil Avansa mensen sensibiliseren rond de problematische effecten van online polarisatie. Verder zal de opgedane ervaring toelaten om inzichten rond dit thema te vergroten.

 • Welke vergoeding krijgen de acteurs?

  Er zijn twee formules

  • Je kan worden vergoed als vrijwilliger.
   In 2023 is dat € 40,67 per dag.
   Daarnaast mag je ook je vervoersonkosten indienen.
   Vrijwilligersvergoedingen worden niet belast, maar dan mag je totale jaarlijkse vergoeding niet hoger zijn dan € 1626,77. Let daarvoor op, zeker als je vrijwilligt bij verschillende organisaties.
  • Je kan worden vergoed als freelancer (zelfstandige of occasionele opdracht). We maken dat samen met jou afspraken over de verloning. Dat is dan uiteraard voor jou wel een belastbaar inkomen.
 • Moet ik acteerervaring hebben?

  Nee, dat hoeft niet. Het is wel noodzakelijk om je comfortabel te voelen in je rol van 'toxische acteur'. Want van achter een toetsenbord zal je uiteindelijk 'scherpe' gesprekken voeren met een nietsvermoedend publiek. Tijdens de opleiding krijg je de kans om dat te oefenen.

Wil jij deel uitmaken van het team 'acteurs'?

Neem dan contact op met Sean!

Hij beantwoordt ook graag jouw vragen via sean.demaeght@avansa-oostbrabant.be.

Sean De Maeght

Educatief medewerker Meer info
Datum bericht wo 7 juni '23