Commons

GRONDstof tot nadenken?

Ben je ook bang dat jouw (klein)kinderen geen stek meer vinden in jouw gemeente? En zie je ook niet wat daaraan te doen valt? De komende maanden gaan we op zoek naar antwoorden tijdens de GRONDstof (tot nadenken)-campagne.

GRON Dstof tot nadenken

'Het is gewoon de vrije markt'

'Grond wordt altijd maar duurder. Mijn kinderen gaan hier nooit kunnen kopen. Ik vind dat zo erg. Maar tja, het is gewoon de vrije markt, er is simpelweg te weinig grond.'

Herken je je in deze uitroep van een bezorgde ouder? Ben je ook bang dat de toekomstige generatie geen stek zal kunnen vinden in jouw gemeente? En zie je ook niet wat daaraan te doen valt?

Bestaan er betere manieren?

Maar wat denk je dan van deze stellingen? 'Grond is geen investering; het is een plek om te wonen of te boeren.' Of 'Je kan de planeet toch niet bezitten? Waarom verkopen we ze dan in kleine stukjes?'

Dat klinkt al helemaal anders, niet? Houdt dit ook steek? Misschien is de problematiek van grondprijzen allemaal wat complexer dan we doorgaans denken? In welke mate zorgt het marktprincipe zelf voor stijging van de prijzen en voor uitsluiting? Want de grond gaat nu eenmaal naar diegene die het meest op de bankrekening staan heeft. Zijn er dan betere manieren om de toegang tot huisvesting of landbouwgrond te regelen?

GRONDstof (tot nadenken)

Avansa Oost-Brabant zoekt — samen met Community Land Trust Leuven, Community Land Trust Vlaanderen, Wooncoop en Samenhuizen vzw — een antwoord op deze vragen tijdens de campagne GRONDstof tot nadenken.

De komende maanden luisteren wij naar de mening van zoveel mogelijk mensen over heel Vlaanderen. Over grond, grondprijzen en wat dat voor hen betekent. In de eerste plaats met een affichecampagne en een daaraan gekoppeld online debat. In het najaar gevolgd door een live debat.

De campagne GRONDstof tot nadenken wil kortom de dialoog aanzwengelen over de complexe problemen van dichtbevolkt gebied, waar grond schaars is.

CTA GRON Dstof affiches

Hang een GRONDSTOF (tot nadenken) affiche aan jouw raam

Wil jij ook dat het debat over grondprijzen gevoerd wordt? Dat kan heel eenvoudig! Hang een (of meer) affiche(s) van GRONDstof (tot nadenken) aan je raam.

Je kan kiezen uit vier affiches met elk een andere stelling.

  • Download en druk de affiche zelf af en hang ze op aan je raam. Jij kiest welke stelling je ophangt, of je hangt ze alle vier op. :-)
  • Of bestel jouw pakketje affiches via het bestelformulier en haal het af in een van de drie afhaalpunten in Gent en Leuven.

CTA GRON Dstof tot nadenken affiche

Verspreid mee affiches in je gemeente

Wakker jij mee het debat over grondprijzen aan in jouw dorp of wijk en ken je wel enkele plekken waar we grootformaataffiches kunnen hangen (A2 en A1)? Dan ben jij een van de vele trekkers van GRONDstof die we zoeken! En wie weet is dit wel de start van een nieuw beleid om grondprijzen betaalbaar te houden in jouw gemeente?

👉 Laat Sean De Maeght via een mailtje weten waar jij affiches kan helpen verspreiden en hij helpt je verder.

Vanaf 29 juli: Debatteer mee online

Dit zijn de vier vragen waar je online je mening over kan geven:

  • Mijn kleinkind zal later nooit een eigen woning kunnen betalen? Hoe stoppen we de stijgende woningprijzen?
  • De lucht of de zee kan je niet bezitten. Waarom grond dan wel? Wat is jouw kijk op grondbezit?
  • Wonen is een financieel product geworden waarmee we speculeren. Hoe blijft wonen een basisrecht?
  • Ik voel mij eenzaam in mijn straat. Kan anders wonen een oplossing zijn?
Thumb Overal gemeenschapsgrond

(Her)Bekijk het panelgesprek

Kan een Community Land Trust woningen terug betaalbaar maken?

De commerciële huizenmarkt biedt vaak geen betaalbare woningen meer in eigen dorp of stad. Een Community Land Trust wil dat probleem counteren door de eigendom van bouwgrond en woning los te koppelen. Maar hoe werkt dat precies? We vroegen het aan Hanne Verstreken en Trui Maes.

Bottom up of top down?

Hanne Verstreken van Community Land Trust Leuven vertelt hoe een CLT van bovenuit kan ontstaan, op initiatief van het gemeentebestuur. Hoe betrek je dan de verenigingen en inwoners van de stad?

Trui Maes, bestuurder van Community Land Trust Gent, legt uit hoe een CLT kan groeien van onderuit. Hoe overtuig je in dat geval de overheid om mee te doen?

---
GRONDstof (tot nadenken) is een gezamelijk initiatief van Avansa Oost-Brabant, Community Land Trust Leuven, Community Land Trust Vlaanderen, Wooncoop en Samenhuizen vzw.

V2 met samenhuizen logo

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en mis zo niets van onze activiteiten, projecten en ander nieuws. We sturen onze nieuwsbrief maandelijks. We gaan je dus niet spammen, beloofd. 😉

Datum bericht di 18 juni '24