Bezoek je mee eén van de oudste voedselbossen van Vlaanderen?
Ontdek tijdens dit bezoek de unieke samensmelting van permacultuur en biodiversiteit bij Voedselbos de Woudezel. Ervaar hoe ze natuur en duurzame landbouw verenigen en zo een zelfvoorzienend ecosysteem creëren. Je krijgt een beeld van de grote diversiteit van de plek en veel tips en tricks voor je eigen voedselbos of eetbare tuin.
Van internationale community tot bedrijf
Diderik Clarebout groeide op in het dorpje Boezinge bij Ieper, langs het Kanaal Ieper-IJzer. Van kinds af aan was hij geboeid door natuur en tuinieren. Zijn eerste stap als boer zette hij, zoals zovele boeren, met de zoektocht naar grond. Die vond hij in 2008 in Houthulst, West-Vlaanderen.
In de beginjaren bouwden ze een gemeenschap uit met veel (internationale)vrijwilligers, het community aspect was erg belangrijk. In 2011 werd de Woudezel een bedrijf. Ze kregen veel media-aandacht en maakten de overgang mee van een soort marginalen binnen de landbouw tot ‘ecologische helden’. Doorheen de jaren begon de werking geleidelijk aan te professionaliseren. De Woudezel streed in de frontlinie mee om voedselbossen op de kaart te zetten en de professionele sfeer binnen te trekken.
Diederiks visie op voedselbossen
Een voedselbos is voor Diederik een lappendeken met open en gesloten stukken. Het zijn verschillende systemen die onderling verbonden zijn. Een greep uit de verschillende systemen op de Woudezel: agroforestry systeem, traditionele boomgaard, vijverzone, romantisch voedselbos, moestuin, rationeel voedselbos en een plantenkwekerij.
Ga je mee op verkenning?
Deze activiteit maakt deel uit van het project Voedselbosnetwerk Oost-Brabant