Van appeloogst tot cider
Ontdek hoe je de oogst uit je tuin of voedselbos kan verwerken tot cider of bier. Laat je rondleiden door oprichter Marc Andries in Brouwerij De Vlier in Holsbeek en proef van de allereerste cider van oude appelrassen van vzw De Speelberg.
🍻 Maak kennis met Brouwerij De Vlier
In Vlaams-Brabant is het eeuwenoude ambacht van bier brouwen nog springlevend. Een van de tientallen actieve brouwerijen ligt op een boogscheut van Leuven verscholen. Marc Andries brouwt sinds 2008 in Holsbeek Plein zijn eigen bieren met Brouwerij De Vlier.
Tijdens dit bezoek krijg je een rondleiding van Marc in de brouwerij. Hij vertelt over de bieren, maar ook over de flexibiliteit om andere producten te maken. Recent sloeg Brouwerij De Vlier de handen in elkaar met vzw De Speelberg, waar de achterkleinkinderen een oude familieboomgaard in ere houden.
🍎 Proef als eerste van de Cider van Hoge Bomen
De Speelberg staat al jaren garant voor overheerlijk appelsap. Dit jaar komen ze fier naar buiten met hun allereerste eigen cider, gemaakt van appels uit hun hoogstamboomgaard met oude rassen: Cider van Hoge Bomen. Zeer sprankelend, licht en eerder zurig met een toets van peer is deze cider ideaal als aperitief of bij een dessert.
Van samen geplukt op een zomerdag, vakkundig geperst door De Appelfabriek, met passie gebrouwen door Marc van Brouwerij De Vlier en uiteindelijk eer aangedaan door Leuvense kunstenaar Bisser.
🥂 Met hapje en tapje
Interessant voor iedereen die aan het verkennen is op welke manier je oogst uit je tuin of voedselbos kan verwerken. Tussendoor krijg je een hapje en mag je proeven van de 100% Holsbeekse appelcider, hun limonades en bieren die ze met andere lokale producten of samen met andere brouwers maken.