Natural Farming

Een van de belangrijke voorlopers van permacultuur is de Japanner Masanobu Fukuoka. Hij legde met zijn boek 'The One-Straw Revolution in 1975 de basis van do-nothing farming ofwel 'natuurlijke landbouw'.

Natural Farming Weekend

(7)-8-9 oktober 2022 - datum en locatie worden nog bevestigd!

Wil je zelfvoorzienend leven? Heb je 100 m2, of wat meer? Daar kun je op termijn jaarrond van eten als je de methode van Natural Farming volgt. Niet schoffelen en ploegen, zelfs niet snoeien...hoe dan? Leren vertrouwen op de natuur.

Wil je leren hoe? Kom naar de workshop met Kutluhan Ozdemir van Natural Farming Center NGO. Kutluhan reisde en woonde tussen 2014-2021 over heel de wereld op natuurlijke boerderijen die opgestart werden door studenten van Fukuoka. Sinds 2020 runt hij een eigen NGO vanuit Italië om de methode van natuurlijke landbouw te verspreiden.

Enkele enthousiaste dames volgden de workshop in Nederland en besloten hem naar België te halen om ook hier deze zaden te verspreiden. Letterlijk en figuurlijk. Het weekend zal doorgaan in het Engels. Heb je vragen of wil je nu al meer info? Mail naar katrien.zuallaert@avansa.be

Doing absolutely nothing, that's the ultimate form of farming
Masanobu Fukuoka

De 4 principes van natuurlijke landbouw:

1. Geen grondbewerking: niet ploegen of spitten. Dit is fundamenteel. De aarde bewerkt zichzelf op een natuurlijke manier door het binnendringen van de plantenwortels en door de activiteit van micro-organismen, kleine dieren en regenwormen.

2. Geen chemische bemesting of klaargemaakte compost. Als de grond aan zichzelf gelaten wordt, behoudt de grond zijn natuurlijke vruchtbaarheid in samenspel met de cyclus van plant en dier.

3. Niet wieden op grote schaal en geen gebruik van herbiciden. Onkruid speelt een rol in de opbouw van een vruchtbare bodem en in het evenwicht in de biologische gemeenschap. Onkruid onder controle houden kan, volledig elimineren niet. Mulch en levende bodembedekking zijn voldoende.

4. Geen afhankelijkheid van chemische producten. Als je gezonde planten kweekt in een gezonde omgeving blijven plagen en ziekten uit.

Datum bericht ma 18 juli '22