Wit is ook een kleur

© Foto Shutterstock

Start dinsdag 30 maart 2021
20:00 - 21:30

1 Sessie

Prijs

Prijs: 5 euro
Alle tarieven

Waar bij je thuis -online-
je eigen huis
Online via Zoom of een ander platform

Meer info over de locatie

Begeleiding

Wanneer we wit zijn als neutrale norm beschouwen, bestempelen elke andere kleur dan niet als afwijkend? Een blik verruimende avond over racisme met filosofe Martha Claeys.

In de nasleep van de moord op George Floyd werd duidelijk dat we, om anti-racist en bondgenoot te zijn, niet zozeer zwartheid onder de loep moeten nemen, maar ook en vooral moeten nadenken over wat het betekent om wit te zijn. Onderzoekers als Gloria Wekker, Frantz Fanon, Charles W. Mills, en Robin DiAngelo stellen al langer vast dat 'witheid' zelden ter sprake komt. Dat komt omdat we witheid beschouwen als de neutrale norm, en kleur als de afwijking, zeggen zij. Denk maar aan hoe in nieuwsberichten vaak te onpas etniciteit wordt weergegeven als het om iemand van kleur gaat, en niet als het om een witte persoon gaat. Precies dat is deel van het probleem van racisme.


In deze interactieve lezing bekijken we samen met filosofe Martha Claeys hoe de witte driehoek 'onwetendheid - privilege - ongemak' eigenlijk racisme verbergt en in stand houdt. We doen dat aan de hand van het werk van vooraanstaande anti-racismedenkers en voorbeelden uit het dagelijkse leven.

Praktisch

Deze online avond sluit aan bij www.racismewijs.be. Dit is een online activiteit. Op 23/3 (of later als je later inschreef) ontvang je via e-mail een herinneringsmail met de Zoom-link om deel te nemen aan het online gesprek. Kijk zeker in je spam als je deze mail niet dadelijk terugvindt in je inbox. De avond zelf kan je ons vanaf 19u30 bereiken op info@avansa-oostbrabant.be of op 016/525 900

Sessies

  • dinsdag 30 maart 2021
    20:00 - 21:30
    bij je thuis -online- - default

Locatie

bij je thuis -online- je eigen huis
Online via Zoom of een ander platform Toon op kaart

Prijs

  • Prijs
    5 euro

Begeleiding

Martha Claeys

Martha Claeys is filosofe, verbonden aan de Universiteit Antwerpen. Ze schreef een doctoraat over de emotie trots. Martha denkt na over hoe we ons op een goede manier tot onszelf en tot anderen kunnen verhouden. Ze behandelt thema's als feminisme, wit privilege, dekolonisatie, Ze denkt, schrijft, discussieert, geeft les, modereert debatten en maakt de filosofische podcast Kluwen.Meer over Martha Claeys

Meer zoals dit

Deze activiteit maakt deel uit van het project Racismewijs